Во Египет пронајдена најстарата мумија на светот

pixabay

Неодамнешните археолошки ископувања во Египет доведоа до откривање на мумија која датира од пред околу 4.300 години, што ја прави најстарата мумија пронајдена во светот досега.

Откритието е направено во близина на пирамида во Сакара, на околу 30 километри од Каиро. Ова откритие претставува и важно археолошко богатство и уникатен прозорец во животот и погребните обичаи на древните Египќани.

Гробницата е пронајдена во ископување длабоко 15 метри во близина на скалестата пирамида во Сакара. Овој археолошки локалитет е светско наследство на УНЕСКО, дом на повеќе од десетина пирамиди, гробници за животни и древни коптски христијански манастири.

„Египтолозите во близина на Каиро открија фараонска гробница во која се наоѓа веројатно најстарата и најкомплетната мумија откриена досега,“ изјави водачот на тимот за ископување. Мумијата, прекриена со злато, датира од пред 4.300 години.

Според археологот и поранешен министер за древни антиквитети Захи Хавас, ова е дел повеќе гробници на фараони од Петтата и Шестата династија.

Некои од пронајдените гробници се украсени со сцени од секојдневниот живот.

„Оваа мумија можеби е најстарата и најкомплетната пронајдена во Египет досега,“ изјави Хавас.

Mумијата му припаѓа на човек по име Хекашепс и била во саркофаг од варовник, запечатен во малтер.

Поддржете ја нашата работа: