Германска студија за ефикасноста на маските против „COVID-19“

Денес беше објавена германската студија која ја проучуваше врската помеѓу задолжителото носење маски и ширењето на „COVID-19“ .

Истражувањето е вршено на територијата на Германија и се користени податоци од повеќе области. Бидејќи Германија воведуваше задолжително носење на маски во различни временски периоди и региони научниците имаа можност да направат споредба помеѓу податоците за новите случаи на „COVID-19“ во времето и на местата кога маските биле и не биле задолжителни.

Според резултатите од оваа студија воведувањето задолжително носење на маски за само 20 дена придонеле за просечно намалување на бројот на новозаразени од 45%.

Бидејќи студијата ги нема анализирано движењето , дружењето т.е. другите мерки и фактори кои би ги намалиле меѓусебите блиски контакти на луѓето во периодот на задолжителното и во периодот кога не е на сила задолжителното носење маски сметам дека процентот треба да се земе со резерва и истиот реално неможе да се препише само на воведувањето задолжително носење маски.

Поддржете ја нашата работа: