Една од најсмртоносните болести на човекот е многу постара отколку што некогаш сме мислеле

Малите сипаници оставија длабок белег во историјата на човештвото, убивајќи најмалку 300 милиони луѓе само во 20 век. И покрај ивната озлогласеност, потеклото на вирусот сè уште останува неостварливо.

Сега, тим научници во Италија ги вратија нашите најдобри проценки за појавата на сипаници за уште 2.000 години, потврдувајќи ги историските извори кои сугерираат дека болеста ги мачи човечките општества уште од античко време, кога владееле фараоните.

Напредокот во технологиите за генетско секвенционирање им овозможи на истражувачите да преземаат сè подетални анализи на фрагменти од античка вирусна ДНК во последниве години, доближувајќи им до знаење каде и кога се појавила сипаницата.

Благодарение на среќното откритие во Литванија во 2016 година, научниците следеле сипаници уште во 1500-тите, користејќи вирусна ДНК подигната од остатоците на младо момче. Во 2020 година, вирусната ДНК од скелетите од викиншкото доба ги турна генетските докази за најновата појава на сипаници уште неколку години наназад, до некое време пред 1050 година од нашата ера.

Сепак, историските записи сугерираат дека нешто како сипаници ги погодило античките општества уште порано од ова. Описите на симптомите кои наликуваат на оние на болеста се пронајдени во текстови од 4 век од Кина, а египетските мумии со лузни од сипаници исто така сугерираат дека сипаниците циркулирале пред околу 3.000 до 4.000 години.

Но, беше тешко да се најде дефинитивен генетски доказ – сличен на молекуларниот отпечаток на вирусот – за поддршка на оваа теорија.

Научниците сè уште можат да заклучат многу за минатото на вирусот и неговата еволутивна историја кога имаат доволно примероци за споредба. Тие можат да видат како вирусот се сменил со текот на времето и да откријат колку брзо или бавно вирусот ги зема генетските мутации. Оттаму, научниците можат да го вратат „молекуларниот часовник“ за да проценат кога веројатно постоела верзија на предците на вирусот.

Во случај на сипаници, болеста е предизвикана од вирусот вариола или ВАРВ. Во оваа нова студија, биоинформатичарот Диего Форни од Научниот институт за истражување, хоспитализација и здравствена заштита (IRCCS) во Италија го предводеше тимот да ги разгледа генетските секвенци од 54 примероци VARV, преземени од претходно објавени дела или истражувачка база на податоци.

Ова вклучува четири антички геноми на ВАРВ од ерата на Викинзите и два историски геноми на ВАРВ од 17 и 18 век, заедно со 48 современи ВАРВ секвенци од пред да се искоренат сипаниците во 1980 година.

Користејќи го овој сет на вирусни секвенци, истражувачите ја реконструираа еволутивната историја на вирусот на сипаници, покажувајќи како тој се разгранува од еден заеднички предок во различни соеви кои или се ширеле низ светот или исчезнале.

Во нивните модели, тие се приспособуваа на начинот на кој се чини дека стапката на еволуција на вирусите се забавува кога гледаме на подолг временски период и се забрзува во пократки временски периоди. Најновиот заеднички предок на сите геноми на ВАРВ, открија тие, датира од пред околу 3.800 години или порано.

Споредувајќи ги секвенците на ВАРВ со оние на два сродни ортопоксвируси – татерапокс (кој ги инфицира гербилите) и камилилата – анализата исто така покажа дека предокот на вирусот на мали сипаници се одвоил од своите роднини пред околу 7.700 години.

Тоа сè уште остава прилично широк прозорец за тоа кога сипаниците можеби се прелеале кај луѓето, некаде пред околу 8.000 и 4.000 години, велат истражувачите. Но, и покрај тоа, додава доказ дека сипаницата е со нас со милениуми подолго отколку што сугерираа претходните анализи на примероци од вирусна ДНК.

„Вирусот Вариола можеби е многу, многу постар отколку што мислевме“, вели Форни. „Ова е важно бидејќи ја потврдува историската хипотеза дека сипаница постоела во античките општества“, додава тој.

Додека овие нови проценки за датирање ја ставаат сипаницата во вистинската временска рамка за да се совпаднат со историските извештаи за египетските фараони кои носат лузни од сипаници, останува одреден скептицизам за тоа дали болеста тогаш била широко распространета, бидејќи современите пишани документи содржат малку спомнувања на симптоми слични на мали сипаници.

„Голем број други заразни болести предизвикуваат осип сличен на сипаници и само секвенционирањето на археолошките примероци ќе обезбеди информации за тоа кои древни општества биле погодени од болеста“, заклучуваат Форни и неговите колеги во својот труд.

Студијата е објавена во Microbial Genomics.

Поддржете ја нашата работа: