Интересни факти за осмиумот, моментално најскапиот метал во светот: Еден грам од него е 30 пати поскап од грам злато

Осмиумот е метал кој моментално привлекува големо внимание, најмногу поради тоа што е редок и скап. Но, ова се најинтересните факти за него.

Честа да биде најгустиот познат елемент на Земјата му припаѓа на осмиумот. Само еден кубен сантиметар од оваа супстанца тежи 22,6 грама.

Осмиумот е светлосин преоден метал и спаѓа во групата на платински метали. Покрај густината, се карактеризира и со висок модул на компресија. Поради високата цена, во техничка смисла, овој метал се користи само кога е потребна многу висока издржливост и цврстина.

Случајно е откриен во далечната 1804 година од англискиот хемичар Смитсон Тенант. Имено, Смит пронашол талог додека ја растворал платината во епрувета со црковна вода. Ова се случи бидејќи осмиумот е нерастворлив во алкали и киселини.

Името го добило по мирис кој е многу сличен на цвекло, а-osme на грчки значи мирис.

Неговата густина е само малку повисока од онаа на иридиумот, кој има густина од 22,4 грама на кубен сантиметар. Ќе забележите, осмиумот го „прекрстил“ за влакно.

Во почетокот на 20 век, осмиумот се користел како материјал за блескаво светилки. За време од изработката на конците на овој начин, бидејќи беа прилично дебели, се префрливме на некои посуптилни метали. Како што веќе споменавме, осмиумот ретко се користи и е многу скап и тежок за обработка.

Може да се добие од осмиридиум со комбинирање на легура со цинк, при што цинкот потоа се отстранува со дестилација. Така добиениот остаток потоа се прашкасти и согорува со бариум нитрат, кој го претвора иридиумот во негов оксид, а осмиумот во бариум осмиум. Солта на бариум се екстрахира со вода и се готви со азотна киселина, кога осмиумот испарува во форма на неговиот тетрооксид.

Во светот нема многу наоѓалишта на осмиум и не се ископува многу. Дури и неговиот најголем извор, наоѓалиштето Језказган, содржи скромни количини на овој метал. Затоа, грам од овој метал е многу скап и ценет на пазарот.

Неговиот грам моментално е 30 пати поскап од грам злато. Во последните неколку години во светот постои голем интерес кога станува збор за овој метал.

Поддржете ја нашата работа: