Кратка историја на картите: Вистината за четирите кралеви и нивните кралици – кого претставуваат?

pixabay

Сигурно досега барем еднаш сте слушнале дека четворицата крала во шпил карти ги претставуваат Карло Велики, Давид, Цезар и Александар Македонски? Сепак, тоа не е правата вистина.

Потеклото на европските карти за играње е многу дискутабилно, бидејќи постојат тврдења дека тие дошле од Кина, Индија или Персија. И покрај немањето конкретно знаење од каде потекнуваат, со многу голема веројатност можеме да утврдиме кога се појавиле во Европа.

Иако италијанскиот поет и хуманист, Франческо Петрарка (1304-1374), патувал низ тогаш познатиот свет и нашироко пишувал за тоа, тој не спомнал играње карти во ниту едно од неговите дела, иако обработувал теми како што се коцки и коцкање. Исто така, неговиот пријател и современик, Џовани Бокачо, никаде не оставил пишана трага за картите. Ниту во декретите издадени од Црквата во 1363 година и Чарлс V од Франција во 1369 година, за забрана на коцкање, игри на среќа и разни спортови, за картите не може да се најде ништо. Меѓутоа, во проповедта на германскиот монах по име Јохан, се вели дека „игрите со карти дојдоа кај нас оваа година, MCCCLXXVII лето Господово“, а забраните за карти беа издадени од Хуан од Кастилја и градовите Фиренца и Базел во истата година (1377). Значи, можеме да бидеме сигурни кога ќе кажеме дека картите за играње првпат пристигнале во Европа во втората половина на 14 век.

Составот и изгледот на шпилот варирал и временски и географски (особено во бројот на карти во шпилот), но комбинацијата со бројки и слики и поделбата во различни костуми, биле стандардни карактеристики од самиот почеток.

Италијанските шпилови имале педесет и шест карти, вклучувајќи четири ликови  (крал, кралица, витез и момче) и биле поделени на четири симболи (чаши, мечеви, монети и палки). Како што популарноста на картите за играње се ширела низ Европа, побарувачката значително се зголемила. Како последица на тоа, картичките станале поевтини и биле масовно произведени, за разлика од претходно рачно обоените. Во овој период, момчињата биле елиминирани од шпилот, а составот на стандардниот  шпил бил намален на педесет и две карти.

Кога Шпанците ги прифатиле картите за играње, тие ги замениле кралиците со витези (caballeros). Германците на сличен начин ги отстраниле кралиците и ги именувале како: крал (könig), виш човек (obermann) и долен човек (untermann). Германските играчи со карти ги модифицирале и симболите, заменувајќи ги претходните француско-италијански симболи со нивните: ѕвона, срца, листови и желади. Французите направиле дополнителни промени, отстранувајќи го Оберман и воведувајќи ја повторно кралицата. Тие, исто така, ги усвоиле германските срца и листови (кои подоцна ќе станат познатиот симбол на картите) и ги замениле ѕвоната со дијаманти (од францускиот carreau или каро, што е калдрма насликана со восок, што се користи во црквите).

Со текот на годините, различни научници ја изнесоа идејата дека четирите ликови во шпилот карти треба да ги претставуваат четирите класи на средновековното општество. Италијанските пехари (или трофеи) ја симболизираат Црквата, мечевите војската, трговците монетите и го стаповите селанството. Слично на тоа, германските ѕвона (особено соколските ѕвона) го симболизираат благородништвото (поради нивната љубов кон соколарството), а срцата Црквата, листовите средната класа и  желадите селанството. Во француските картички, лопатите ја претставуваат аристократијата (како шилци на копје, рацете на витезите), срцата повторно ја претставуваат црквата, дијамантите знак на богатство (по поплочувањето што се користи во црковните хорови каде што се закопани значајните личности) и шамропите ( свинска храна) укажуваат на селанство. Сето ова е секако историска шпекулација.

Француските симболи претставувале полесна матрица, па француските играчи  сфатиле дека не мора да го гравираат секој од нив посебно, како што тоа го правеле нивните германски ривали. Французите едноставно направиле по еден дрвен блок или бакарна плоча за секој од трите симболи, ги испечатиле картите на нив и подоцна само ги умножиле типовите. Французите така можеле да ги надминат Германците во производството, па нивниот дизајн на крајот стана стандард за поголемиот дел од Европа.

Отприлика во тоа време, француските производители почнале да им доделуваат имиња на насликани ликови. Сите биле именувани (не само кралевите). Изборот на името варирало од господар до господар, често без друга причина освен лични преференци или каприц. Раниот избор на имиња вклучувал кралеви како Соломон, Август, Кловис и Константин, но во текот на вториот дел од владеењето на Хенри IV (1553-1610) имињата биле повеќе или помалку стандардизирани и ги претставувале Карло Велики (срца), Давид (листови), Цезар (дијаманти) и Александар Велики (стапови).

Имињата на кралиците или дамите – Јудит или Јудик (срца), Палас (лист), Рејчел (дијаманти) и Аргина (стапови) – постојано се предмет на шпекулации, бидејќи вистинските личности што тие треба да ги претставуваат не се толку лесно идентификувани. Некои веруваат дека нивното потекло ја вклучува царицата Џудит (снаа на Карло Велики) или Изобел од Баварија (сопруга на Чарлс VI и мајка на Карло VII) за ликот Џудит; Јованка Орлеанка или истоимената грчка божица на војната (позната и како Атина) за Палас; Агнес Сорел (сопруга на Чарлс VII) или Јунона (кралица на боговите во римската митологија) за Аргин (Аргин сам по себе е анаграм за „регина“, што значи кралица).

Интересно е што имињата на жандармите или витезите останале константни: Ла Ир (Етјен де Вињол, витез и херој на Франција) како жандар на срцето, Ожие (еден од витезите на Карло Велики од Шансон де Жест и витезот кој бил киднапиран од вештерката Морган ла Феј во легендата за кралот Артур) како џандар лист, Хектор (тројански херој) како џандар каро и Ланселот (вториот витез од легендата за Артур) како жандар на стаповите.

Француската практика на печатење имиња со букви стана минато по Француската револуција на крајот на 18 век. Откако републиканските револуционери ги обезглавија Луј XVI и Марија Антоанета, симболите на монархијата беа многу непожелни во Франција. Изработувачите на карти ги отстранија круните и жезлата од плочите и печатарските плочи или ги заменија круните со „либерти капи“. На крајот, буквите беа елиминирани сите заедно во корист на „други симболи кои не се косат со јакобинските принципи“.

Така, ликовите во шпилот првично немаа имиња. Доделувањето имиња на кралевите (како и дами и жандарми) беше привремена практика единствена за француските шпилови, која започна во средината на 15 век и не беше стандардизирана некое време, а беше прекината на крајот на 18 век. Кралските архетипови на модерните карти за играње повеќе не претставуваат конкретни личности, исто како и кралот и кралицата меѓу шаховските фигури.

Поддржете ја нашата работа: