Легализација на канабис во Европа: Кој е за, а кој против?

Шпанскиот парламент го отфрли законот со кој се предлага легализација на канабисот за рекреативни цели. Во Германија оваа тема се почесто се става на маса (дури и во коалициските преговори), додека во Италија се собираат потписи за референдумот на кој граѓаните би ја донеле одлуката. Според анкетите, Италијанците би гласале за легализирање на канабисот.

Кој е за, а кој против легализација во Европа и како е кај нас?

Шпанија

Предлогот за легализација на марихуаната за рекреативна употреба го даде левичарската група „Мас Паис“, предводена од Инјиго Ерехон. Во образложението на законот, Ерехон наведе дека забраната за употреба на марихуана води до уште поголема потрошувачка, поголем криминал и поголема штета на јавното здравје, како и дека легализацијата на дрогата „ќе ја одземе работата од рацете на мафијата“.

Сепак, предлогот беше отфрлен со 263 гласа „против“, 75 „за“ и девет „воздржани“.

Германија

Легализацијата на канабисот во Германија може да биде прашање за кое ќе се разговара за време на преговорите за формирање на новата влада, што ги започнаа СПД, Зелените и ФДП. Последните две партии се за. ФДП ги нагласува приходите што државата би можела да ги оствари со оданочување на цигарите, цветот од канабис и канабисот за јадење. Зелените велат дека легализацијата ќе стави крај на нелегалната продажба и ќе го намали организираниот криминал.

Италија

Италија најверојатно ќе одлучи дали ќе го декриминализира канабисот на референдумот следната година, откако за една недела беа собрани 500 000 потписи. Активистите успеале да ги соберат потребните потписи пред истекот на рокот 30 септември, објави Си-ен-ен.

Холандија

Холандската Влада инсистира да се толерира канабисот, но тоа не е легално. Сепак, рекреативната употреба е декриминализирана од 1976 година. Холандските кафулиња можат да продаваат до пет грама лесни дроги по лице дневно, но тие мора да се усогласат со строгите прописи за лиценцирање. На пример, не смеат да служат алкохол во исто време. Рекламирањето на овие кафулиња или дроги е забрането, а чувањето на залиха над 50 грама лесни дроги во продавниците се смета за кривично дело.

Луксембург

Владата на Луксембург во петокот објави дека ќе им дозволи на своите граѓани да одгледуваат канабис за лична употреба. Ваквата одлука е резултат на коалицискиот договор меѓу либералите, социјалдемократите и зелените од 2018 година, кој го „туркаа“ млади луѓе од три партии. Со дозволување на трговијата и поседувањето на семе од канабис, Луксембург планира да им дозволи на возрасните легално да одгледуваат до четири растенија канабис по домаќинство за лична употреба.

Каде сме ние?

Владата, на седница во јули годинава, го утврди текстот на Предлог-законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции. Главната новина, во споредба со актуелното решение, е што им е дозволува на компаниите кои одгледуваа канабис за медицински потреби да го извезуваат и сувиот цвет, наместо само маслото добиено со екстракција.

Поддржете ја нашата работа: