Научниците потврдија: Слабеењето на Голфската струја речиси сигурно ќе се случи, а последиците ќе бидат глобални

pixabay

Голфската струја речиси сигурно слабее, потврди една нова студија. Протокот на топла вода низ теснецот на Флорида е забавен за 4% во последните четири децении, со сериозни импликации за климата во светот.

Океанската струја започнува во близина на Флорида и провлекува појас со топла вода долж источниот брег на САД и Канада пред да го премине Атлантикот во Европа. Топлината што ја транспортира е од суштинско значење за одржување на умерените услови и за регулирање на нивото на морето. Но, овој тек се забавува, напишаа истражувачите во студијата објавена на 25 септември во списанието Geophysical Research Letters.

„Ова е најсилниот, најдефинитивен доказ што го имаме за слабеењето на оваа климатски релевантна океанска струја“, рече главниот автор Кристофер Пиекуч, физички океанограф во океанографската институција Вудс Хол во Масачусетс.

Голфската струја е само мала компонента на термохалинската циркулација – глобален транспортен појас на океанските струи што го движи кислородот, хранливите материи, јаглеродот и топлината низ планетата, а исто така помага да се контролираат нивоата на морето и активноста на ураганите.

Почнувајќи од Карибите пред да истече во Атлантикот преку теснецот на Флорида, Голфската струја носи потопли јужни води (кои се посолени и погусти) на север за да се изладат и да потонат во Северниот Атлантик. Откако ќе падне длабоко под океанот и ќе ја ослободи својата топлина во атмосферата, водата полека се движи кон југ, каде што повторно се загрева и циклусот се повторува. Овој процес е од витално значење за одржување на температурите и нивото на морето низ источниот брег на САД.

Како што климата на Земјата се загрева, огромен прилив на студена, свежа вода од топењето на ледените плочи се излева во океаните, што веројатно предизвикува забавување или дури и скршнување на Голфската струја кон целосен колапс, според научниците. Но, поради обемот и сложеноста на системот, ова е тешко да се докаже.

За да најдат дефинитивен доказ дека потокот забавува, научниците анализираа податоци кои опфаќаат 40 години од три одделни извори – подморски кабли, сателитска височина и набљудувања направени на лице место – за да ги набљудуваат движењата на струјата околу теснецот Флорида. Нивната статистичка анализа откри дека струјата се забавила за 4%, со само 1% шанси нивното мерење да биде флуктуација предизвикана од случајни флуктуации.

На прв поглед, промената од 4% може да изгледа како мала промена, но „грижата е дека тоа е само бавниот почеток“, рече Хелен Черски, океанограф од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL)

Сега е јасно дека Голфската струја слабее и дека глобалното затоплување е веројатна причина за тоа, но помалку сме сигурни што ќе се случи следно. Струјата и нејзините поврзани временски обрасци се клучни компоненти во климата на планетата, кои влијаат на екстремните временски настани, како и на просечните температури и нивоата на врнежи, пишува Live Science.

Поддржете ја нашата работа: