Брод на ДУХОВИ кој вечно плови по морињата! Од каде потекнува легендата за Летечкиот Холанѓанец?

Од операта на Ричард Вагнер, за човекот кој бара својата љубов, преку Дејви Џонс со нозете на октопод преку лицето во Пиратите од Карибите, па сѐ до зелениот дух во анимираниот филм Сунѓерот Боб, Летечкиот Холанѓанец служи како инспирација за бројни уметнички дела. Но, од каде доаѓа таа легенда?

Сѐ започнало поради невреме…

Познат по силните бури и брановите кои удираат во карпите, ‘ртот Добра Надеж во Јужна Африка некогаш имал многу поопасно име: Кејп Сторм (‘ртот на бурите). Овој карпест полуостров било последното почивалиште за многу бродови кои ја имале несреќата да се сретнат со ова место.

За да стигнат до Азија, европските трговски бродови морале да поминат покрај овој, тогаш негостољубив ‘рт за да стигнат до Азија. Бартоломео Дијаз прв го заобиколил, а потоа го поминал и Васко де Гама, кој прв од Европа пристигнал во Индија по морски пат и како што раскажува приказната – го дал името Кејп Сторм. Од тука произлегла и една од најголемите поморски мистерии – легендата за Летечкиот Холанѓанец.

До Судниот ден

Приказната за бродот, кој подоцна станунва познат како „Летечкиот Холанѓанец“, започнува во 1641 година. Морнарот и трговец, Хенрик ван дер Декен и неговиот екипаж се враќале во Холандија од Далечниот Исток кога, како и сите трговски бродови, морале да ризикуваат поминувајќи го ‘Ртот на добрата надеж.

Легендата вели дека додека ван дер Декен и неговата екипа се обидувале да го обиколат Кејп, започнала силна бура. Екипажот го молел својот капетан да не плови во бурата, но тој бил решен да се соочи со водата и ветровите. Ван дер Декен ветил дека ќе плови околу ‘ртот, дури и ако тоа трае „до судниот ден“.

Една од многуте легенди вели дека тогаш се појавил еден ангел, но гордиот Декен почнал да пука во него. Друга, а можеби и една од најпознатите легенди, вели дека екипажот решил да се побуни, но Декен го застрелал водачот на бунтот и го фрлил во морето. Во моментот кога телото на несреќниот морнар го допрело дното, судбината на бродот била запечатена.

Бродот на Хенрик ван дер Декен – Летечкиот Холанѓанец е осуден засекогаш да плови по морето, а секогаш кога ќе се приближи до брегот го удира невреме. Легендата вели дека тој сè уште се појавува како брод на духови, па одеднаш исчезнува, се вели дека се обидува да стапи во контакт со други бродови – што секако се толкува како знак дека доаѓа несреќа.

Лош предзнак!!!

Приказната за Летечкиот Холанѓанец живее затоа што е добро хранета. Според наводите, на 11 јули 1881 година, британски воен брод наречен „Бакнате“ наводно налетал на Летечкиот Холанѓанец додека пловел преку Јужниот Атлантик. Морнарите на британскиот брод подоцна, преплашени, сведочеле дека со свои очи виделе човечки скелети на јарболите на друг едреник, како работат на бродот и ги собираат едрата. Член на британскиот екипаж бил, тогаш принцот Џорџ V. Тој во својот дневник напишал дека во зори околу 4 часот видел сенишен брод осветлен со црвеникава светлина и дека истото го виделе уште 13-мина морнари, но кога се приближиле, бродот го снемало. Тој додал и дека морнарот кој прв го видел проклетиот брод, истиот ден околу 10:45 часот паднал од највисокиот јарбол и се распрснал на парчиња.

Секако, низ времето имало и многу други сведоци кои изјавила дека ги виделе контурите на несреќниот брод.

Што вели науката

Науката, секогаш желна да го објасни необјаснивото, се обиде да го објасни и овој мит. Иако, за волја на вистината, науката не обрнала многу внимание на легендата за Летечкиот Холанѓанец, таа се трудела да ги објасни видувањата на бродови-духови за кои морнарите известувале со векови.

Според науката, сè се должи на феноменот на прекршување на светлината наречен фатаморгана. Во основа е како да одите долг пат за време на заморен сончев ден и кога се чини дека фигури се движат или се откриваат на хоризонтот. Кај бродовите, во водата се развива светлина, што остава впечаток дека чамецот се движи во далечината и набрзо исчезнува.

Но, постои еден проблем што науката не го решава со оваа теорија, а тоа е дека повеќето од средбите што морнарите ги имале со познатиот брод биле ноќе и за време на бури, што би ја поништило оваа теорија.

Иако ништо и никогаш не е докажано Летечкиот Холанѓанец продолжува да „плови“ со својата имагинација и да живее низ филмови и бајки.

Поддржете ја нашата работа: