„Отворена Пандорината кутија“! Протекоа документи за скриеното богатството на светските лидери

FOTO: ICIJ

Пандорината кутија е отворена! Барем така може да се заклучи од насловите на британскитe Би -Би -Си и Гардијан, кои вечерва објавија таканаречени „Пандорини документи“.

„Скриеното богатство на светските лидери е откриено“, гласи насловот на Би -Би -Си, на пример. „Најголемото протекување на офшор податоци ги открива финансиските тајни на богатите и моќните“, пишува пак, „Гардијан“.

Во секој случај, двата медиумa, како и голем број нивни партнери од други земји, тврдат дека ги откриле тајните на 35 сегашни и поранешни лидери и повеќе од 300 јавни службеници и поединци во едно од најголемите протекувања на финансиски документи досега. Според нив, станува збор за околу 12 милиони различни типови на документи што ги истражувале најмалку 650 новинари од 117 земји, предводени од Меѓународниот конзорциум на истражувачки новинари (ICIJ).

Меѓу вклучените медиуми е и порталот Остро, кој објави дека „во наредните недели ќе објави приказни за најистакнатите луѓе чии работни места биле пронајдени во документите на Пандора“.

Документите потекнуваат од вкупно 14 компании за финансиски услуги од земји како Кипар, Панама, Белизе, Обединетите Арапски Емирати, Сингапур и Швајцарија.

Поранешниот британски премиер Тони Блер, чешкиот премиер Андреј Бабиш, кралот на Јордан се само некои од споменатите имиња. Никаде не се споменува името на Владимир Путин, но затоа многу се споменуваат неговите најблиски соработници кои се поврзани со купување недвижен имот во Монако.

Дојче Веле“ пак, наведува дека меѓу имињата се споменуваат и видни музички и спортски ѕвези.

Иако многу трансакции видливи од документи се нелегални, тие ја разоткриваат практиката кон која очигледно честопати посегнуваат богатите и моќните – формирање компании за тајно купување имот.

„Тие ги користат овие оф -шор сметки, оф -шор средства, за да купат имот во вредност од милиони долари во други земји и да ги збогатат своите семејства на сметка на нивните граѓани“, тврдат тие за МКСП.

Тие исто така веруваат дека нивната истрага „ја отвора кутијата за многу работи“. Затоа ѝ го дадоа ова импресивно име.

Поддржете ја нашата работа: