Разветлена енигмата со мистериозниот објект на Месечината

Мистериозната „колиба на месечината“ забележана од кинескиот лунарен ровер Јуту 2 е всушност … интересна карпа во форма на зајак.

Карпата го доби прекарот „зајак од жад“ од тимот Јуту 2, кој најави поблиска проверка на објектот од страна на роверот во петокот (7 јануари). Прекарот е соодветен, бидејќи името на роверот, Јуту, исто така се преведува како „зајак од жад“.

Објектот првпат се појави во видното поле на камерите на „Yutu 2“ во декември, кога изгледаше како замаглување во форма на коцка на хоризонтот.

Роверот е првиот што ја истражува далечната страна на Месечината, која секогаш е свртена подалеку од Земјата и е поцврста и подлабена од кратери отколку блиската страна на Месечината. Бидејќи објектот изгледаше неправилно симетрично, со чуден рамен врв, истражувачите од кинеската Национална вселенска администрација за теренска програма „Нашиот простор“ се пошегуваа дека тоа можеби е колиба на вонземјански пионери, претходно објави Live Science.

Поддржете ја нашата работа: