Роверот „Perseverance“ на НАСА потврди постоење на древни езерски седименти на Марс

Роверот Perseverance на НАСА откри докази за древни езерски седименти на Марс, потврдувајќи го поранешното присуство на вода во кратерот Езеро на Црвената планета.

Студијата, предводена од тимови од Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и Универзитетот во Осло, користеше радарски набљудувања кои продираат на земја за да ги надополнат постоечките орбитални слики на кратерот Езеро. Резултатите од тоа истражување ја поддржуваат хипотезата дека делови од Марс некогаш биле потопени, што потенцијално го поддржува микробниот живот.

Објавено во списанието Science Advances, истражувањето се потпира на скенирање на подземјето спроведено од роверот со големина на автомобил за време на неговото патување низ површината на Марс во 2022 година. Радарскиот инструмент РИМФАКС на роверот им овозможи на научниците да ги испитаат слоевите на карпите длабоки до 20 метри, обезбедувајќи јасен доказ за таложените седименти на почвата во кратерот Херезо и неговата делта, кои личат на речните делти на Земјата.

Според планетарниот научник од UCLA, Дејвид Пејџ, седиментните слоеви укажуваат на минато на Марс кое било топло, влажно и потенцијално погодно за живеење. Ова откритие е во согласност со претходните студии, предизвикувајќи ја идејата за Марс како студена и сува планета.

Потврдата доаѓа во светлината на неочекуваните наоди на вулкански карпи во примероците на почвата во близина на местото за слетување Персеверанс во февруари 2021 година, откритие што првично беше во спротивност со очекувањата за седиментни формации.

Соживот на вулкански карпи и знаци на промена предизвикана од вода во примероците ја откри сложената геолошка историја на Марс. Неодамнешните радарски отчитувања на RIMFAX покажуваат ерозија, и пред и по формирањето на седиментни слоеви на западниот раб на кратерот, што ја истакнува сложената природа на геолошката еволуција на Црвената планета.

„Вистинската вест овде е дека сега стигнавме до делтата и сега гледаме докази за овие езерски седименти, што е една од главните причини поради кои дојдовме на оваа локација. Значи, тоа е среќна приказна во тој поглед“, истакнува Пејџ.

Поддржете ја нашата работа: