„Смарт“ хируршки конец што ја следи состојбата на раната

Следењето на хируршките рани по операцијата е важен чекор за да се спречи инфекција, одвојување на раната и други компликации. Меѓутоа, кога хируршкото место е длабоко во телото, мониторингот вообичаено е ограничен на клинички опсервации или скапи радиолошки испитувања кои често не успеваат да ги откријат компликациите пред да станат опасни по живот.

Цврсти биоелектронски сензори може да се вградат во телото за континуирано следење, но може да не се интегрираат добро со чувствителното ткиво на раната.

За да ги откријат компликациите на раната веднаш штом ќе се случат, тим од истражувачи предводени од доцент Џон Хо, од Институтот за здравствени иновации и технологија НУС, измислија паметни конци за шиење кои може безжично да регистрираaт и да пренесува информации од длабоки хируршки локации.

Овие паметни конци вклучуваат мал електронски сензор кој може да го следи интегритетот на раната, гастричното истекување и микродвижењата на ткивото, а истовремено обезбедува исцелување што е еквивалентно на конците од медицински квалитет.

Пронајдокот на тимот NUS има три клучни компоненти: свила за шиење од медицинска класа која е обложена со проводен полимер за да му овозможи на влакното да реагира на безжични сигнали; електронски сензор без батерии и безжичен читач.

Една од предностите на овие паметни конци е тоа што нивната употреба вклучува минимална модификација на стандардната хируршка процедура. За време на шиењето на раната, изолациониот дел од конецот се нанижува низ електронски модул и се зацврстува со нанесување медицински силикон.

Тоа потоа функционира како ознака за идентификација на радио-фреквенција (RFID) и може да се чита од надворешен читач, кој испраќа сигнал до сошиеното место и го детектира рефлектираниот сигнал. Промената на фреквенцијата на рефлектираниот сигнал укажува на можна хируршка компликација на местото на раната.

Поддржете ја нашата работа: