Стерилизација на храната со радијација!

На прв поглед може да изгледа дека зборовите „зрачење“ и „храна“ не треба да бидат во иста реченица. Бидејќи озрачените средства се радиоактивни, зарем не?

Но, ајде за момент да ја истуркаме сликата на Хомер Симпсон од нуклеарната централа со радиоактивен привезок и да ја погледнеме целата работа од научна перспектива.

Многу од производите што можеме да ги видиме изложени на полиците на продавниците се стерилизирани и зачувани со методот на зрачење. Стерилизацијата со зрачење стана еден од најбезбедните и најчистите начини да се продолжи рокот на траење на храната и другите производи во последниве децении и да се направи побезбедна за употреба, било да е тоа медицинска опрема како што се шприцеви за инјектирање, хируршки ракавици, комплети за инфузија и трансфузија или пакувања. брашно или зачини кои ги користиме во секојдневната исхрана.

Можеби ова изгледа како високотехнолошки потфат виден исклучиво во странски филмови? Единицата за радијација на Нуклеарниот институт од Србија, „Винча“, со сигурност ги стерилизира и конзервира производите пред дистрибуцијата речиси 40 години. Изграден е во 1978 година со помош на Програмата за развој на Обединетите нации и Меѓународната агенција за атомска енергија.

Видот на стерилизација што се користи во Институтот „Винча“ овозможува убивање на инсекти и нивните јајца, како и на голем број микроорганизми кои би имале многу штетно влијание врз здравјето на луѓето, а делува подобро од повеќето други методи. Употребата на некои хемиски агенси за уништување на инсекти во пченицата, оризот и слични производи е ефикасна, но јајцата остануваат практично неоштетени, што не го елиминира последователниот развој на популацијата на инсекти.

Многу други методи вклучуваат употреба на канцерогени гасови, висок притисок или висока температура. Поради ова, стерилизацијата со зрачење се нарекува и ладна стерилизација, така што производите не трпат термички или механички оштетувања, а храната останува непроменета по вкус и структура.

Стерилизацијата со зрачење е чиста технологија. Сите индустриски уреди за радијација во светот произведуваат онолку озон колку што би произвела една мини термоцентрала со капацитет од околу 100 MW.

Во споредба со остатокот од светот, третманот на храната со зрачење е сè уште малку популарен кај нас, поради сосема неоснованиот страв дека вака третираната храна ќе „зрачи“. Откако производот ќе се стерилизира со зрачење, тој никогаш не станува радиоактивен.

Принципот на стерилизација со зрачење е докажан како безбеден, чист и сигурен. Зрачењето има висока пенетрација, па целосно минува низ материјалот, поради што е идеален за третман на козметички, фармацевтски и прехранбени производи.

Единицата за зрачење е дел од Лабораторијата за радијациона хемија и физика ГАМА, Институт за нуклеарни науки „Винча“. Обезбедува сигурни услуги за стерилизација и зачувување на производи со речиси 40-годишно искуство. Изграден е во 1978 година со помош на Програмата за развој на Обединетите нации и Меѓународната агенција за атомска енергија. Објект од овој тип е единствен во Србија, а како неизбежен дел од економијата го обединува производниот процес и обезбедува целосна стерилизација пред дистрибуцијата. Според својот концепт и капацитет, единицата за зрачење е центар за индустриска стерилизација со гама зрачење и конзервација на прехранбени производи.

Поддржете ја нашата работа: