Што е цунами, како се создава и зошто може да биде опасно?

pixabay

Земјотресот е крајно непријатно искуство бидејќи доаѓа ненадејно и може да има крајно разорни последици. Но, во некои области, земјотресите често се придружени со цунами, кои можат да бидат подеднакво или дури и поразорни од самиот земјотрес. Но, што точно е цунами и како се создава?

Самиот збор цунами доаѓа од јапонскиот јазик и значи „бран во пристаништето“. И всушност многу добро опишува што е точно цунами. Официјално, цунами е морски бран (или неколку) со големи амплитуди, кои се предизвикани од земјотрес, вулканска ерупција или други атмосферски нарушувања.

Иако можат да се појават насекаде во светот, најчесто се евидентирани во Тихиот и Индискиот Океан, области каде што има голем број тектонски раседи и кои се сеизмички многу активни.

Цунамито може да се случи во секое време од годината, но се почести во зима.

Зошто се појавуваат цунами?

Најчеста причина за цунами е земјотресот, кога има нагло движење на морското дно, што пак доведува до појава на големи бранови на површината на океанот.

Исто како брановите земјотреси, цунамито се шират многу брзо. Според научниците, цунамито може да достигне брзина од 800 километри на час. На отворено море, иако може да се почувствуваат, брановите на цунами често се ниски и ја покажуваат својата вистинска сила и големина кога ќе пристигнат поблиску до брегот каде што длабочината е помала. Тогаш самиот бран се забавува и неговата амплитуда се зголемува. Колку е помала длабочината на морето во близина на брегот, толку е поголема висината на бранот. Така, не е невообичаено цунамито да достигне висина од неколку десетици метри.

Висока моќност = голема штета

Тие поради својата висина и сила можат да нанесат големи штети на инфраструктурата и објектите, како и да загрозат бројни човечки животи.

Цунамито предизвика некои од најлошите катастрофи во историјата. Неодамна, најпознатото цунами беше забележано во Индискиот Океан во 2004 година, кое беше резултат на подводниот земјотрес на 26 декември 2004 година со јачина од 9,15 степени според Рихтеровата скала, регистриран недалеку од островот Суматра. Се верува дека тоа цунами убило околу 275.000 луѓе и предизвикало голема штета во областа од Индонезија до Сомалија во Африка.

По тој земјотрес, беше покрената иницијатива за создавање мрежа на сензори кои ќе ја предупредат целата област за претстојното цунами и на тој начин барем ќе го намалат бројот на човечки жртви.

Уште едно цунами неодамна остана запаметено по својата сила. Станува збор за цунами што ја погоди Јапонија на 11 март 2011 година по земјотрес со јачина од 9 степени според Рихтеровата скала и предизвика смрт на повеќе од 20.000 луѓе. Но, тој е многу попознат по штетата што ја предизвика во нуклеарната централа Фукушима Даичи, што предизвика исклучување на системот за ладење на реакторот, нивно прегревање и ослободување на значително количество радиоактивна пареа во атмосферата. Поради обемот на штетата и нејзините последици, тој инцидент во нуклеарната централа беше окарактеризиран како нуклеарна несреќа и електраната беше затворена.

Можеме ли да се заштитиме од цунами?

Постојат неколку начини.

Едната е сензорска мрежа која сигнализира појава и приближување на цунами до област, што им овозможува на жителите да се евакуираат од загрозените области на повисоките места и на тој начин да го намалат ризикот од човечки жртви.

Научниците ја испитуваат и можноста за изградба на одбранбени брани на брегот, со што би се намалила моќта на ударот од цунами и со тоа би се намалиле материјалните штети и човечките жртви.

Но, најбезбедно е да научите да ги препознавате знаците на цунами.

Како може да се препознае дали доаѓа цунами?

Покрај официјалните предупредувања кои можат да дојдат по силен земјотрес, добро е да знаете како да ги препознаете знаците на потенцијално цунами доколку не сте во областа директно погодена од земјотресот.

Ненадејно повлекување на водата. Ако видите дека водата на брегот одеднаш се повлекува, тоа може да биде знак дека се приближува цунами. Под ова не мислиме на повлекувањето што го гледаме при промената на плимата, туку на наглото повлекување на водата и неколку десетици метри.

Шок бран. Многумина од оние кои загинаа во 2004 година починаа затоа што останаа на брегот за да снимат голем ударен бран што се појави на хоризонтот. Ако видите голем бран кој се приближува до брегот, висок и до 30 метри, тоа може да биде цунами. Напуштете го брегот што е можно поскоро и побарајте повисоко место.

Звукот. Цунамито може да создаде звуци кои потсетуваат на татнеж или гром. Во комбинација со ударниот бран на хоризонтот, веројатно е цунами.

Поддржете ја нашата работа: