Што се крие под екваторот на Марс: Научниците измерија слој дебел 3,2 километри

Мисијата „Марс Експрес“ на Европската вселенска агенција (ESA) откри значаен резервоар со воден мраз на Марс, скриен под екваторијалниот регион во форма на мраз во прав. Проширувајќи се до длабочина од 3,7 километри под површината, наслагите содржат доволно вода за да ја покријат површината на Марс со океан длабок помеѓу 1,5 и 2,75 метри.

Сега веќе ветеран, вселенскиот брод – ESA, оперативен веќе две децении, ги идентификуваше големи наслаги на мраз кои претставуваат најголема количина досега откриена во близина на екваторот на Црвената планета.

„Мошне возбудливо, радарските сигнали се совпаѓаат со она што очекуваме да го видиме од слоевитиот мраз и се слични на сигналите што ги гледаме од поларните капи на Марс, за кои знаеме дека се многу богати со мраз“, рече научникот Томас Вотерс од институтот Смитсонијан.

Мразот се наоѓа во близина на екваторот, но лежи длабоко под земја, што го прави предизвик за екстракција поради присуството на дебел слој на зацврстена пепел и сува прашина над него.

Претходно, формацијата Медуза Фоса (MFF) ги заинтригира научниците со откриените депозити, но неизвесностите останаа. Потврдено е дека MFF, колосална геолошка формација долга 5.000 километри, содржи воден мра.

„Со оглед на тоа колку е длабоко, ако MFF беше едноставно огромен куп прашина, би очекувале да се урне под сопствената тежина“, објаснува Андреа Чикети од Националниот институт за астрофизика во Италија, објави Live Science.

Радарот MARSIS на Mars Express конечно откри проѕирни наслаги со мала густина, карактеристики кои одговараат на воден мраз. Овој нов увид во наслагите на екваторијалниот мраз покренува прашања за претходната клима на Црвената планета, предизвикувајќи ги однапред смислените идеи и поттикнувајќи прашања за историските услови на планетата.

Уште повеќе, новото откритие ги поттикнува шпекулациите за промената на аксијалниот наклон на Марс низ неговата историја. Флуктуирајќи помеѓу 10 и 60 степени, оваа варијација може да го објасни закопаниот екваторијален мраз, формиран за време на периоди на големо навалување кога воден мраз може да се акумулира на површината и последователно да биде покриен со пепел и прашина.
Истражување поврзано со откривањето на споменатиот воден мраз објавено во списанието „Geophysical Research Letters“.

Поддржете ја нашата работа: