Што се случува во мозокот кога ќе раскинеме – Психолозите објаснуваат

pixabay

Раскинувањето е болно, без разлика дали сакаме да признаеме или не.

Кога партнерите „раскинуваат со взаемна согласност“, болката е неизбежна. Тогаш не е важно каква била врската – турбулентна, бурна, монотона. Последиците од раскинувањето може да бидат тешки, поразителни и тешко да се надминат. Експертите објаснуваат дека тоа е сосема нормално, бидејќи партнерството нуди позитивно чувство на стабилност во животот, а раскинувањето не исфрла од колосек.

Вознемирувачките елементи на раскинувањето се вкоренети во мозокот, докажа студија објавена во „Nature Communications“. Истражувачите користеле магнетна резонанца за да утврдат дека отфрлањето од страна на партнерот ги активира мозочните региони вклучени во компонентите на физичката болка. Сепак, психологот Гај Винч објаснува дека начинот на кој ќе се справите со болката при раскинување зависи целосно од вас.

„Студиите за функционална слика на мозокот покажаа дека отфрлањето на романтичната љубов, во смисла на раскинување, ги активира истите механизми во мозокот како и кај зависниците кои одбиваат кокаин и опијати. Ова, со други зборови, значи дека љубовта предизвикува зависност и скршеното срце предизвикува апстиненцијална криза“, вели Винч.

Ова е, исто така, причината поради која се опседнуваме со нашите поранешни партнери до тој степен што се чувствуваме како да ги посакуваме како да се дрога што очајно ни недостасува. Тоа може да биде и причина зошто понекогаш ни е тешко да запознаеме некој друг. Склони сме да ги идеализираме бившите, искривувајќи ги нашите сеќавања за нив и убедувајќи се себеси дека нашата романтична визија за нив е точна, а всушност тоа не е.

„Треба да се погрижите сите ваши мисли за бившиот да бидат реални и избалансирани. Ако се навраќате на вашиот најдобар заеднички викенд, размислете кога ве полудел и изнервирал. Ако се најдете дека копнеете по нивната слатка прегратка , треба да се потсетите на ноќта кога сите спиеја на својот крај од креветот “, забележува Винч, сугерирајќи да напишете список со сите причини зошто врската не функционирала.

Раскинувањето може да биде ненадејно, но психологот нагласува дека партнерот всушност одамна ја завршил емотивната врска.

“Во моментот на раскинување, врската формално е завршена. Меѓутоа, левата страна дознава дури тогаш и ја доживува почетната фаза на тага и загуба. Луѓето често се изненадени што до неодамна сè беше нормално и нивниот партнер последен ги сакаше недела, а оваа недела раскинуваат, само се однесуваше како да е во врска бидејќи сè уште не решил да раскине и не се чувствувал подготвен да го стори тоа“, тврди Винч.

Поддржете ја нашата работа: