Научниците воодушевени: На Месечината пронајдени стаклени топчиња?!

Кинескиот ровер „Јутy 2“ откри неколку мистериозни, проѕирни стаклени топчиња на спротивната страна на Месечината, а научниците велат дека тие не се како ниту еден минерал што претходно го откриле на површината на Месечината.

Во новото истражување, објавено во списанието Science Bulletin, истражувачите прегледале слики направени од панорамска камера на ровер и пронашле многу сферични стаклени сфери со големина од неколку сантиметри и во форма на тегови.

„Глобулите едноставно нè воодушевуваат, бидејќи се единствени на Месечината“, вели д-р Џијанг Ксијао, водач на студијата на Универзитетот Сун Јат-сен во Кина.

Истражувачите, вклучително и астронаутите на Аполо кои пронашле и процениле лунарни минерали како што се тектитот и микротектитот од астероиди, метеорити и други вселенски карпи, велат дека тие биле главно „темни, непроѕирни и богати со кластични карпи“.

Тие не очекуваа да видат проѕирни стаклени топчиња во регионот за слетување Chang’E-4, додаваат тие.

Најмалку две такви сфери првично беа пронајдени на рутата на роверот „Јуту 2“, долга помалку од 700 метри, во текот на првите 12 лунарни денови, а уште два можни случаи чекаа потврда поради несоодветна резолуција на сликата, велат научниците.

Истражувачите потоа се обидоа да го откријат потеклото на овие глобули врз основа на нивната боја, морфологија, геометрија и можната старост на изложеност и користење критични стапки на ладење за време на кристализацијата за различни видови познати лунарни карпи.

Велат дека глобулите се „прилично конзистентни“, со формирање на удари, што укажува дека чашите се формирани од основни материјали сиромашни со железо.

„Нивното постоење на Месечината укажува на тоа дека стаклото слично на тектит може да се формира и за време на удари на други планетарни тела. „Таквите стаклени сфери вообичаено треба да се произведуваат во древни басени со удари на Месечината, така што нивниот состав и изотопската старост ќе бидат многу вредни за разбирање на раната историја на ударот“, рече д-р Ксијао.

Сепак, истражувачите рекоа дека сè уште не е познато колку хемискиот состав и потеклото на овие стаклени топчиња се слични со слични минерали на Земјата, пренесува Daily Mail.

„Малку е жално што кога првпат ги пронајдовме овие стаклени сфери, роверот помина покрај нив и не беа добиени податоци за составот, но таквите глобули можат да бидат доста чести на лунарната страна“, додаде д-р Ксијао.

Поддржете ја нашата работа: