Чудата на малку познатото дрво Моринга

Дрвото Моринга, за чии лековити својства кај нас се` уште малку се знае, расте во одредени делови во Африка и Азија. Интересно е што може да се употребува секој дел од дрвото, буквално од корен до плод.

Придобивките од моринга се бројни: зајакнување на имунитетот, подобрување на циркулацијата, регулирање на шеќерот во крвта, антивоспалителни својства, одржување ментална рамнотежа, против артрит, за мазна и убава кожа и уште многу други.

За оние кои имаат недостиг од железо, ова дрво е вистинското решение. Содржи три пати повеќе железо од спанаќот, а е добар извор и на протеини. Има два пати повеќе протеини по грам од обичниот јогурт и четри пати повеќе калциум, од млекото. Ќе ве зачуди, но навистина е така, морингата има седум пати повеќе витамин Ц од портокалите.

Содржи над 40 антиоксиданси, поради што е корисно во превенцијата од многу малингни заболувања.

Може да се користи во вид на масло, чај, да се додава сирово во шејкови, како зачин за салати и слично. Лошата вест е што кај нас не е многу застапено на пазарот, па моринга во прав или масло од ова дрво, единствено може да се најде во подобро снабдените продавници за здрава храна.

Во соработка со Gostivarpress.mk

Поддржете ја нашата работа: