Дознајте што представува супер брзата камера „Електрон камера“ +Видео

Оваа револуционерна технологија за која мечтеат голем број научници во светот наскоро ќе биде достапна.

Имено алатката која ја разви американската национална лабараторија „SLAC“ со која може во „real time“ живо да се набљудуваат хемиски и биолошки процеси со голема јасност од оваа недела ќе биде достапна за голем број научници.

Таканаречената „Елекрон камера“ е способна да ги набљудува и сними атомите и нивното движење во многу различни материјали и тоа во временски дијапазон од 100 фемто секунди или 0.00000000001 секунди и истата може да придонесе за откривање на многу досега непознати релации и процеси во многу научни полиња.

Во видеото што следи можете детално да видите на кој начин функционира истата

Поддржете ја нашата работа: