Електроди покажуваат момент од тоа како мемории влегуваат во мозокот

Неколку секунди пред да се појави меморијата, одредени нервни клетки навлегуваат во колективно дејствување. Откривањето на овој сигнал, открива мистериозни процеси на мозокот што складираат и потсетуваат на информации.

Електроди вметнати во мозокот на пациенти со епилепсија собраа нервни сигнали во хипокампусот, клучен мемориски центар, додека на пациентите им беа прикажани слики од познати луѓе и места, вклучително и поранешниот претседател Барак Обама и Ајфеловата кула во Париз. Како што учесниците ги зедоа овие нови информации, електродите откриле еден вид активност на мозокот наречена бран на остри бранови, создадена со координирана активност на многу нервни клетки во хипокампусот.

Потоа со темни преврски на очите , пациентите беа замолени да ги запомнат сликите. Една до две секунди пред учесниците да започнат да ја опишуваат секоја слика, истражувачите забележале нагорен удар со бранови со остри бранови, одекнувајќи ги брановите откриени кога субјектите прв пат ги виделе сликите.

Тоа ехо сугерира дека овие бранувања се важни за учење нови информации и за подоцна потсетување, пишуваат Јитзак Норман од Институтот за науки Вајзман во Реховот, Израел и неговите колеги.

Претходните студии сугерираа дека овие бранувања во хипокампусот се важни за формирање спомени. Но, не беше јасно дали бранувањата исто така имаа улога во помнењето на сеќавањата. Во друга неодамнешна студија, научниците исто така ги поврзаа синхронизираните бранувања на два дела од мозокот со подобри сеќавања на парови на зборови.

Поддржете ја нашата работа: