Најдлабоката дупка на целата планета

Длабоко во западна Русија, ако знаете каде да барате, ќе најдете мала колекција од старо железо и рушен бетон. Тоа и не е толку возбудливо. Но, ако барате низ урнатините, ќе најдете голем метален диск залепен на земја. Ова не е само секој стар диск , тоа е заварено капаче на бушотина што паѓа повеќе од 12 километри (7,5 милји) во Земјата. Колку е длабоко 12 километри, компаративно? Подлабоко од најдлабоката точка на океанот – Ровот Маријана. Всушност, ова е најдлабоката дупка што некогаш сме ја ископале на нашата планета. Се вика Kore Superdeep Borehole, и  нема никаква врска со вадење фосилни горива. Дупчењето постои чисто за прекрасната наука за сето тоа.

Кога советските научници започнаа да дупчат во површината на Земјата во текот на 1970-тите, тие го сторија тоа за да дознаат повеќе за содржината на кората на нашата планета.

Бидејќи вистината е, ние помалку знаеме за тоа што е под наши нозе од она што е од другата страна на Сончевиот систем“, објаснува Ханк Грин во  епизода од SciShow во 2014 година.

Во текот на следните 24 години, овие научници копаа, но не се спуштија колку што се надеваа, до 1994 успеаа да стигнат само до 12 километри во длабочина.

Што, секако, не е ништо за потценување, затоа што е  рекордно копање што сè уште стои денес. Технологијата за бушење што требаше да ја развијат за да се спуштат до таму е прилично извонредна.

Но, што научивме од целата оваа напорна работа? Како што објаснува Грин во своето видео, научивме многу!

Прво, фактот дека има вода на Земјината кора на 12 километри, за која научниците не би помислиле дури и да е можно, доколку не ја виделе со свои очи. И скоро 7 километри надолу (4,4 милји), тие пронајдоа микроскопски фосили од 24 видови на долго-мртви едноклеточни организми.

Тие, исто така, добија пристап до карпи стари 2,7 милијарди години, што е возбудливо – но овие карпи станаа предизвик што научниците едноставно не можеа да го надминат.

Зошто? Бидејќи нивната температура била околу 180 Целзиусови степени (356 степени Фаренхајт), околу 80 потопло од она што го предвидувале научниците и не можеле да ја поминат оваа топлина.

Дали некогаш ќе сфатиме како да се спуштиме подалеку од ова? Па, 1994 беше одамна, па никогаш не кажувај никогаш.

Поддржете ја нашата работа: