Најновиот совет за коронавирусот и вашите миленичиња!

A boy is having his face licked by his border collie dog. They are laying on the couch together.

Кога еден Померанец во Хонг Конг минатата недела тестираше позитивно за САРС-КоВ-2, миленичињата брзо станаа дел од разговорот за коронавирусот. Случајот ја зголеми алармантната можност дека миленичињата би можеле да станат дел од ланецот на пренос на коронавирус 2. Но, остануваат многу прашања во врска со оваа можност и како најдобро да се справиме.

Микробиологот Шели Ранкин одговара на следните прашања:

П: Можеме ли да го пренесеме новиот коронавирус на нашите миленици?

О: Вирусот САРС-КоВ-2 се шири од луѓе на луѓе. Нема истражувања за човек кон животни во овој момент. Примероците од кучето во Хонг Конг имаа мал број на честички на вирусот. Кај животно без клинички знаци на болест, тешко е да се каже што значи ова. Тоа беше еден случај и научивме дека треба да направиме многу повеќе истражувања во врска со потенцијалот на човечкиот вирус САРС-КоВ-19 и неговата поврзаност со животни.

Но, мачките и кучињата се исто така цицачи. Тие имаат многу исти видови рецептори на нивните клетки како нашите. Значи, вирусот би можел теоретски да се закачи на овие рецептори. Но, дали ќе влезе во нивните ќелии и ќе се реплицира? Најверојатно не.

Сепак, луѓето заразени со САРС-КоВ-19 треба да го ограничат контактот со своите миленици. Измијте ги рацете и не дозволувајте да ве лижат на лицето. Ако вирусот е во ваши секрети и има потенцијал за пренесување, тоа се начини на кои може да се пренесе.
П: Дали треба да ги тестираме миленичињата со луѓе со потврдени случаи на КОВИД-19?

О: Тоа не е главен приоритет на сите сега. Меѓутоа, треба да се дискутира, ако почнеме да гледаме повеќе случаи како Хоменг Померанецот.

П: Може ли миленичињата да послужат како резервоар на вирусот и да го пренесат назад кај нас?

О: Ако миленичињата можат да се заразат – а ние не знаеме дали можат – тогаш да, тие би можеле да послужат како резервоар. И во тој случај, треба да се справиме со нив на ист начин како да се справиме со човечки случаи. Како и човечките болници, ветеринарните болници треба да бидат подготвени за пораст на бројот на случаи.

П: Дали би ги ставиле во карантин и нашите миленици?

О: Да, исто како и луѓето, некои може да бидат ставени во карантин во болница. Или засолниште. Ако имаат вирус, но не се болни, можете да ги ставите во карантин дома. Треба да го ограничите вашиот контакт со нив. Можеби чувајте ги во спална соба подалеку од други луѓе и животни. Треба да ги миете рацете често, а можеби и да носите маска кога ќе влезете во собата.

П: Ако имате луѓе во иста куќа – некои во карантин, некои не – дали миленичето може да ги посети и двајцата?

О: Не. Од изобилство на претпазливост, одговорот треба да биде не.

П: Што треба да правиме сега за да ги заштитиме нашите миленици?

О: Важно е да вклучите миленичиња во планирањето на подготвеноста на вашето семејство. Ако се разболите и сте во карантин, треба да бидете сигурни дека имате дополнителна храна за домашни миленици на рака. И треба да ги направите вашите соседи свесни за какво било хранење, одење или лекови што им се потребни на вашите миленици во случај да не можете. Подгответе се сега. Јас живеам сама со мојата мачка. Имам дополнителна храна при рака. Дури и ако не му треба [наскоро], на крајот ќе ја изеде.

 

Поддржете ја нашата работа: