Нови снимки од титаник откриваат како океанските микроби ги конзумираат остатоците

Урнатините на најпознатиот  морски брод во историјата, луѓето го посетиле за прв пат во скоро 15 години – откривајќи неверојатна состојба на природно влошување, скриена длабоко во Атлантскиот Океан.

Рѓосува во тивка изолација на длабочина од 3.810 метри (околу 12.500 стапки) крај брегот на њуфаундленд во Канада, Титаник е во извонреден пад на еднонасочно ниво, според тимот за истражување на длабоки океани кој го спровел првиот притаен нуркач до урнатините за 14 години.

Проучувајќи ги и снимајќи ги остатоците од познатиот брод за претстојниот документарен филм, експерти и научници кои ја организирале експедицијата биле изненадени од погледот на бродот што се распаѓа, кој лежи на две парчиња на морското дно оддалечени стотици метри.

„Најфасцинантен аспект беше да се види како„ Титаник “се троши од океанот и се враќа во својата елементарна форма додека обезбедува прибежиште за неверојатно разновиден број животни“, вели претседателот на Тритон Подморницата Патрик Лаи.

Тимот за истражување на подморницата „Тритон подморница“ спроведе пет нуркачки сесии  кон остатоците во почетокот на август, снимајќи го „Титаник“ во 4К за прв пат, ако природата си го прави своето, може да биде еден од последните пати.

Изложени на метеж и морски струи на морското дно, „Титаник“ полека се демонтира од корозија на сол и бактерии што јадат метал.

Додека го посетиле местото, експедитивниот тим положил венец во чест на сеќавањето на повеќе од 1.500 патници и членови на екипажот, кои загинале во трагичната тонечка катастрофа од 1912 година.

Покрај новото видео со висока резолуција, научниците за експедиција го испитале пустошот користејќи техники на фотограметрија, што во иднина ќе овозможи 3Д рекреации на „Титаник“ во виртуелна и зголемена реалност.

Поддржете ја нашата работа: