Олимписките игри во Токио 2020 официјално се одложија до 2021 година

Никогаш во историјата Олимписките игри биле одложени или откажани за нешто друго освен војна, но ретко овој свет да запре како што има моментално со коронавирусот.

Она што се чувствуваше како последна голема спортска манифестација недопрена од сегашното оптоварување на коронавирусот – официјално познато како КОВИД-19 – Олимпијадата во 2020 година послужи како трошка надеж за целиот свет. Но, во вторникот, премиерот на Јапонија, Шинзо Абе и претседателот на Меѓународниот олимписки комитет, Томас Бах, се согласија да ги одложат Олимписките игри во Токио 2020 година за околу една година.

Церемонијата на отворање беше планирана за 24 јули.
И покрај одложувањето, Летните олимписки игри – кога конечно ќе се случат – сепак ќе бидат наречени Олимписки и Параолимписки игри Токио 2020 година. Олимпискиот пламен, исто така, ќе остане зачуван и прикажан во Фукушима.

„Претседателот на МОК и премиерот на Јапонија заклучиле дека Игрите … мора да бидат презакажани до датум надвор од 2020 година, но не подоцна од лето 2021 година, за да се заштити здравјето на спортистите, сите вклучени во Олимписките игри и меѓународната заедница “, се вели во заедничката изјава на организациониот комитет Токио 2020 и МОК.

Според изјавата, Светската здравствена организација во вторникот се консултирала со двете страни за „забрзувачката“ пандемија. Сега има повеќе од 390,000 потврдени случаи на КОВИД-19 ширум светот, со повеќе од 17.000 смртни случаи. Цел свет е погоден.

Поддржете ја нашата работа: