Почина докторот кој го откри Коронавирусот на целиот свет!

Д-р Ли Венлианг, еден од лекарите кој храбро зборуваше против обидите на кинеската влада да ги потисне вестите за коронавирусот, почина од болеста за која го предупреди светот.

Ли ги предизвика обидите да се задржи новиот вирус тивок не еднаш, туку двапати, и ако има нешто добро да излезе од трагедијата на неговата смрт, може да биде дека ќе послужи како трет удар за напорите за цензура.

Кон крајот на декември, Ли забележал дека некои од неговите пациенти страдаат од симптоми слични на оние создадени од вирусот САРС. Иако офталмолог по специјалност, наместо експерт за заразни болести, Ли испрати порака до други лекари во неговата болница во Вухан, предупредувајќи ги за опасноста и ги охрабрува да користат заштитна опрема.

Авторитарните држави се специјализирани за потиснување на информациите, а безбедносната полиција ја нападнала куќата на Ли среде ноќ. Откако вети дека нема да разговара понатаму болеста, на Ли му беше дозволено да се врати на работа, што се покажа дека не беше добра идеа. На 10 јануари тој оперирал на очите на пациент за кој не знаел дека е го има вирусот, станувајќи инфициран сам.

Додека бил лекуван, Ли излезе во јавноста со обидот за прикривање, споделувајќи документи преку Интернет од неговиот болнички кревет и даваше интервјуа преку текстуална порака. За јавноста да стане свесна за распространетата нечесност на нивната влада, Ли стана херој.

Локалните власти се извиниле од него и седум други лекари кои ги обвиниле за „ширење гласини“, но фактот дека обидот да се замолчи Ли и други воопшто се случило, се верува во извештаите дека реалниот број на инфекции е далеку над официјалната бројка од 30 000.

Реакцијата на јавноста во Кина за смртта на Ли беше толку голема што дури и владиниски весници ја опишаа „националната тага“.

Колку животи би можеле да бидат спасени ако предупредувањето на Ли за вирусот биле послушани не се знае. Како и да е, исходот е потсетување дека владата се обидува да ја замолчи научната комуникација – нешто што за жал се јавува и во подемократските нации – и ретко завршува добро.

Поддржете ја нашата работа: