Пронајден нов вид на оса која изгледа застрашувачки

СПОДЕЛИ

Во Амазон е пронајден нов вид на оса, која ја краси огромна игла поради која изгледа помалку застрашувачки.

Иако живееме во време кога многу видови на животни се загрозени или изумираат, убаво е да се види како природата може да не изненади со нешто ново. Овој пат со инсект кој е најблизок со обичната оса која ја знаеме од нашето поднебје (Vespula vulgaris), но само налик, и живее во Амазон.

Оваа оса низ својата голема игла лачи моќен отров кој ги парализира своите жртви. Инаку, clistopyga crassicaudata е паразитски вид кој не само што има долга игла, туку е и многу поголема од останатите видови, велат тимот на научници во статијата, која е објавена во списанието Zootaxa.

Од меѓународниот тим на научници посочиле дека овој необичен вид на оси може да се најде меѓу Андите и на просторот на прашумите во Амазонија.

“Веќе подолго време ги проучуваме тропските паразитски оси и никога немам видено нешто што личи на ова”, вели професор Илари Саеаексјаерв од Унивеерзитетот Турк.

Паразитските оси ги положуваат јајцата во внатрешноста на пајаци, а со иглата истискуваат отров во телото на жртвата. Отровот ја парализира жртвата. Ларвата потоа го јаде пајакот и сите достапни пајакови јајца. Сите оси женки имаат отров. Органот со кој ги положуваат јајцата функционира исто како игла, долг и погоден за достигнување до животните кои, на пример, живеат во внатрешноста на стеблата.

“Не знаеме со сигурност кој вид на пајак го сака осата. Големата игла изгледа како софистицирано оружје и ние сеуште ја погодуваме неговата намена”, истакнува професорот Саеаексјаерв.

 

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------