Тимот кој ја направи првата слика на црна дупка го освои “Оскарот од науката”

347-те  научници кои соработуваа за производство на првата слика на црна дупка беа почестени во четвртокот со Наградата за пробив во фундаменталната физика, освојувајќи 3 милиони долари за она што е познато како „Оскари на науката“.

Соработката со телескоп на настанот „Хоризонт“ ги привлече глобалните наслови на 10 април кога тие ја објавија првата слика на супермасивната црна дупка која ја обиколи пламен-портокалово хало од бела врела плазма.

Во режија на Шеп Доелман во Центарот за астрофизика на Харвард-Смитсонијан, тимот поминал повеќе од една деценија симулирајќи компјутерски телескоп со големина на Земјата што ги комбинирал сигналите добиени од осум радиотелескопи кои работат во парови низ целиот свет со нивните глетки обучени на Месиер 87 ( M87) галаксија, оддалечена 55 милиони светлосни години.

Преку оваа техника, тие беа во можност да постигнат невидена резолуција и да ја набудуваат силуетата на црната дупка за прв пат во историјата, потврдувајќи ги теоретските предвидувања за овие небесни објекти.

„За многу години, јас би им кажал на луѓето дека ќе сликаме црна дупка и тие ќе рекоа:„ Па, ќе веруваме во тоа кога ќе видиме “, изјави Доелман во интервјуто за АФП.

„Но, кога конечно ќе дојдете со многу силни докази, кога ќе направите ваков чекор напред, тогаш имате задоволство навистина да создадете ново поле.

„Сега сме во ера на прецизно сликање на црните дупки, можеме за прв пат да му пристапиме на хоризонтот на настаните и да го мапираме просторот“, додаде тој.

Хоризонтот на настанот на црна дупка е точката во која нејзините гравитациони ефекти се силни што светлината не може да го избегне повлекувањето.

Сега во својата осма година, Наградата за пробив беше лансирана од претприемачите на Силиконската долина за да ги препознаат и наградат врвните научници во светот.

Победниците од другите категории, животните науки и математиката, исто така однесоа 3 милиони долари.

Тие ќе бидат препознаени на церемонијата на доделување на наградите на гала на 3 ноември, во Центарот за истражување на НАСА Амес во Планинард, Калифорнија.

Поддржете ја нашата работа: