Австралиските научници планираат да „вратат во живот“ животно кое изумрело пред речиси 100 години

Тие веруваат дека за десет години би можеле да го добијат првото живо бебе на исчезнатиот тасманиски тигар.

Австралиските научници веруваат дека се на пат да го вратат изумрениот вид тасмански тигар и велат дека би можеле да го добијат првото живо младенче во следната деценија.

Општо се верува дека торбарскиот тасмански тигар или волк со глава на куче, чие научно име е Thylacinus, исчезнал од австралиското копно пред 2.000 години. Последниот познат примерок починал во 1936 година во заробеништво во зоолошката градина Бомарис во Хобарт во австралиската островска држава Тасманија.

Photo: BBC

Наликува на куче, со тело долго околу еден метар (без опашка), сиво-кафеава боја со 12 до 14 црни попречни ленти на грбот. Женката раѓала 2 до 4 младенчиња кои би останале во треперката околу три месеци. Живеел во Австралија, Тасманија и Нова Гвинеја.

Ендрју Паск од Универзитетот во Мелбурн во вторникот рече дека најавеното партнерство помеѓу неговата Интегрирана истражувачка лабораторија за генетска реставрација Thylacinus (TIGRR) и Colossal Biosciences со седиште во САД ќе им овозможи на научниците да преземат „големи чекори кон зачувување на загрозените торбари (торбата на стомакот на женката) во Австралија и да го преземат големиот предизвик за враќање на изумрените видови“.

Поддржете ја нашата работа: