Би-би-си: По рекордниот октомври, 2023 сигурно ќе биде најтопла година во историјата

Најновите податоци на истражувачите покажуваат дека „практично сигурно“ 2023, годината кога се регистрирани смртоносни топлотни бранови, поплави и пожари, ќе биде најтопла во историјата, објави Би-би-си.

Прогнозата уследи по „исклучително“ високите октомвриски температури, а во текот на овој месец глобалните просечни температури на воздухот беа за 0,4 степени повисоки од претходниот максимум во октомври 2019 година, покажуваат податоците на службата за климатски промени на ЕУ „Коперник“.

Октомври беше петти последователен месец во кој се забележани рекордни температури. Јули беше толку топол што можеби беше најтоплиот месец во последните 120.000 години, додека просечната септемвриска температура го собори претходниот рекорд за „неверојатни“ 0,5 степени Целзиусови, според Коперник.

Оваа година сигурно ќе биде најжешката досега, бидејќи последните два месеци од 2023 година веројатно нема да го сменат трендот бидејќи високите температури ширум светот продолжија и во ноември.

Експертите предвидуваат дека екстремните глобални температури веројатно ќе продолжат и во 2024 година.

Додека многу истражувачи се загрижени за научните влијанија од рекордните температури оваа година, други укажуваат на фактот дека растечката жива има влијанија во реалниот свет.

„Фактот што ја гледаме оваа рекордна топла година значи рекордно човечко страдање“, рече д-р Фридерике Ото од Империал колеџ во Лондон, коментирајќи ги наодите.

„Во текот на оваа година, екстремните топлотни бранови и суши, кои беа многу полоши од овие екстремни температури, предизвикаа илјадници смртни случаи, луѓе кои ги губат своите средства за живот, се раселени итн. Ова се рекордите кои се важни“, додава тој.

Главниот двигател на топлината се тековните емисии на јаглерод диоксид, главно од согорувањето на фосилните горива. Годинава се надополнува со подемот на Ел Нињо – природен настан каде топлите води излегуваат на површината во источниот дел на Тихиот Океан и ослободуваат дополнителна топлина во атмосферата.

Условите за Ел Нињо се зајакнаа во последните месеци, но сè уште не го достигнаа својот врв.

„Овој Ел Нињо е чуден. Дел од топлината што ја доживуваме не се должи само на зголемувањето на Ел Нињо, туку и на ова брзо исфрлање од (метеоролошкиот настан со ладење на океаните) условите на Ла Ниња, исто така. потиснување на температурите во последните неколку години“, рече д-р Хаусфатер.

Научниците не се сигурни дали овој настан Нињо се разликува од другите во последните децении. Некои се загрижени дека тоа би можело да предизвика поголемо загревање на површината на океанот отколку за време на претходните настани, како што се оние во 1997 и 2015 година.

Во меѓувреме, Европа забележа температури над 35 Целзиусови степени за прв пат во ноември, со високи отчитувања во неколку делови на Грција.

Бидејќи овие температури растат, постои загриженост дека може да следат дополнителни екстремни настани во наредните месеци.

На пример, делови од Австралија веќе се предупредени за „зголемен ризик“ од шумски пожари.

 

Поддржете ја нашата работа: