(ВИДЕО) Дали сте слушнале за Паркот на чудовиштата?

pixabay

Паркот на чудовиштата навистина постои. Тоа е необично место во Италија, полно со гротескни скулптури.

Паркот, чие официјално име е Светата шума на Бомарцо, се наоѓа во близина на самиот град Бомарцо. Тој вешто крие дваесет фасцинантни скулптури, поради што паркот го добил прекарот Parco dei Mostri или „Парк на чудовишта“.

Света шума или парк на чудовишта

Во темнината на шумата почиваат импозантните скулптури на воени слонови, потоа џинови во борба, необични риби и други интересни сцени врежани во камен.

Принцот Пјер Франческо Орсини, познат како покровител на ренесансните уметници, наредил создавање на скулптурите во 1552 година. Се верува дека паркот не е создаден само врз основа на неговата голема фасцинација со уметноста.

Експертите веруваат дека на овој начин принцот сакал да ја надмине својата тага, поради крвавата војна и смртта на неговата сопруга.

Овој парк привлече големо внимание од моментот кога беше отворен. По смртта на Орсини, во осумдесеттите години на 16 век, местото брзо било напуштено и заборавено.

Во текот на 1938 година, Салвадор Дали се нашол во паркот и бил изненаден од монументалните споменици.

Овој шпански уметник дури снимил и краток филм за ова необично место, а се вели дека овој парк го инспирирал уметникот да го наслика „Искушението на Свети Антониј“.

Поддржете ја нашата работа: