(ВИДЕО) Поларниот вител почна да се движи во обратна насока

NOAA

Големата струја на циркулирачки воздух наречен „арктички поларен вител“ целосно го смени курсот и сега се врти „наназад“. Со новите ветрови, што сега дуваат од исток, научниците се обидуваат да предвидат каков ефект може да има ова врз временските системи во наредните месеци.

Пред да започнете да замислувате ненадеен колапс на временските системи на нашата планета, знајте дека овие пресврти не се толку невообичаени, а ова не е прв пресврт оваа година.

Во текот на летните месеци на северната хемисфера, циркулирачките ветрови на вителот се забавуваат и почнуваат да се вртат источно (во насока на стрелките на часовникот околу Арктикот).

Сепак, пресвртите од запад кон исток во текот на зимските месеци може да имаат значителни влијанија, а малкумина се толку драматични како оној што го видовме во март 2024 година. Тоа е во првите шест најсилни пресврти од 1979 година, вели климатскиот научник Ејми Батлер од National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), изјавија за Spaceweather.com.

Поларниот вител се наоѓа во стратосферата, која започнува на околу 6-20 километри над површината на планетата и достигнува приближно 50 километри во височина. Додека поголемиот дел од времето што го доживуваме е карактеристика на тропосферата под неа, екстремните стратосферски ветрови до 250 km/h задржуваат џеб од ладен воздух заробен над Северниот пол.

Меѓутоа, понекогаш, атмосферските бранови наречени бранови Росби го туркаат нагоре и го ослабуваат поларниот вител, предизвикувајќи дел од тој студен воздух да се излее. Ова е познато како настан на ненадејно затоплување на стратосферата, и тоа може да доведе до ладни бранови на земјата, но не секогаш.

Сè уште е рано во однос на анализата на последиците од овој најнов пресврт на поларниот вител, но научниците веќе забележаа скок на нивоата на озон над Арктикот. Тоа се случува затоа што послаб поларен вител предизвикува повеќе озон да тече кон половите и да остане таму, а тоа е најголемиот скок на озонот на Арктикот забележан за март.

Нивоата на озонот треба да се вратат во нормала бидејќи поларниот вител се движи спротивно од својот вообичаен спин, спротивно од стрелките на часовникот и – барем досега – не дојде со прикачени големи временски промени. Се чини дека еден од најзначајните пресврти на поларниот вител во историјата немал големо влијание во однос на временските услови.

Поддржете ја нашата работа: