Вистината за создавањето на „Грчката држава“ ( ВИДЕО )

По повод 200 години од создавањето на „Кралството Елада“ сакам да го споделам документарниот филм од грчка продукција во која не се крие и се опишува во целост начинот на кој е формирана една вештачка уникатна држава со помош на фабрикувана историја , идентитет и општество и тоа под покровителство и режија на големите сили.

Документарниот филм во целост го опишува националниот инженеринг и бескрупулозноста на грчкиот национализам, помогнат од сонот на европските држави за антиквизација и создавање на историја по нивен терк.

Лаги, геноцид и историски неправди се основата на која е основана грчката држава.

Големото прашање е зошто оваа историја и историски факти не најдоа соодветно место во нашите медиуми, научни кругови и политика и дали истите намерно се цензурираа и не се употребуваа како аргументи во борбата за зачувување на независна и самостојна Република Македонија.

Сметам дека секој човек треба да го погледне овој филм барем неколку пати со цел подобро да ги разбере процесите на настанување на новите држави и нации во европа и преку истиот да направи паралела за денешните односи и релации помеѓу државите , народите и големите сили.

Дали целта ги оправдува средствата ?

Поддржете ја нашата работа: