Воодушевувачко видео од огромно рефлектирачко езеро на месечина на Јупитер

Snapshot/You Tube

Благодарение на вселенското летало Јуно, светот со години добива информации за Јупитер и неговите месечини. Меѓу купиштата научни податоци има и податоци за тоа како изгледа површината на Јупитер и неговите месечини.

НАСА ги искористи овие податоци и ни претстави анимација која ја прикажува површината на месечината на Јупитер, Ио.

Генерираната снимка, објавена од лабораторијата за млазен погон, не е вистинската снимка направена од вселенското летало. Сепак, тоа е прекрасен приказ на глетката што некој може да ја има стоејќи на брегот на лунарното езеро исполнето со магма, преполно со острови. Тоа е езерото Локи Патере долго 200 километри.

Иако околината е импресивна, таа е далеку од дестинација за одмор како што ја знаеме на Земјата. Просечната температура на површината на Месечината е -94 степени Целзиусови, додека нејзините бројни вулкани можат да достигнат температура од речиси 1650 степени Целзиусови.

Ио орбитира околу Јупитер на растојание од само 350.000 километри над врвовите на облаците на планетата – малку подалеку од растојанието помеѓу Месечината и Земјата.

Како и да е, дијаметарот на Јупитер е приближно 11 пати поголем од оној на Земјата, што значи дека гасниот џин е голем во позадина ако се застане на работ на езерото на Локи Патера, како што се гледа во најновото видео на НАСА.

Езерото Локи Патера долго време ги интригира астрономите поради неговата екстремно рефлектирачка површина. Но, за разлика од водните тела на Земјата, нејзината пенлива природа се должи на сосема различни својства.

Има неверојатни детали кои ги прикажуваат овие острови вградени во средината на потенцијално магматско езеро обрабено со врела лава, додаде Болтон. Спекуларниот одраз на езерото снимен со нашите инструменти сугерира дека делови од површината на Јо се мазни како стакло, потсетувајќи на вулкански создаденото стакло од обсидијан на Земјата.

Поддржете ја нашата работа: