Во Кина беше пуштена во употреба најбрзата интернет конекција во светот

pixabay

Во Кина беше пуштена во употреба најбрзата интернет конекција во светот, која има пропусна моќ од 1,2 терабити во секунда. Оваа нова мрежа ги поврзува Пекинг, Вухан и Гуангжо, пишува Global Times.

Новата ултрабрза кинеска интернет мрежа е долга 3.000 км и се очекува да биде најбитен дел од новата кинеска интернет инфраструктура.

Оваа азиска земја забрзано ја зголемува величината и брзината на своите интернет инсталации. Како што се наведува во соопштението, до септември оваа година во земјата биле изградени над 3 милиони 5G станици со антени, кои ја формираат најголемата мрежна структура во светот.

Компаниите Huawei Technologies и China Mobile ја изградија оваа интернет мрежа долга над 3.000 км со цел да се поврзе Пекинг со југот на земјата и на земјата и го донесоа најголемото технолошко достигнување на ова поле досега.

Двете компании ги здружија силите со Универзитетот Цингуа и провајдерот Cernet.com за да ја изградат, како што велат тие, првата интернет мрежа во светот со стабилна и постојана брзина од 1,2 терабити во секунда, што е неколку пат побрзо од типичната брзина на интернетот во светот.

Тестирањето почна на 31 јули годинава и оттогаш постигна одлични резултати на повеќе тестови, велат од универзитетот.

Извор: Inovativnost

Поддржете ја нашата работа: