Гренланд е поранлив на климатските промени отколку што се мислеше

pixabay

Климатските промени може да имаат поголемо влијание врз топењето на мразот на Гренланд отколку што се мислеше, сугерира новото истражување. Истражувањето на универзитетите во Единбург и во Калифорнија Сан Диего покажа дека зголемените температури на воздухот ги засилуваат ефектите од топењето предизвикано од затоплувањето на океаните.

Потоплиот воздух работи во комбинација со зголемените температури на океаните за да го забрза губењето на мразот од втората по големина ледена покривка во светот.

– Ефектот што го истражувавме е сличен како коцки мраз што се топат во пијалак. Очигледно дека коцките мраз побрзо ќе се стопат во топол пијалак отколку во студен, па оттука и ледената покривка на Гренланд ќе се стопи побрзо ако океанот е потопол – вели д-р Доналд Слејтер од Факултетот за геонауки на Универзитетот во Единбург.

– Но, коцките мраз во пијалакот ќе се стопат побрзо ако го промешате пијалакот, а зголемените температури на воздухот на Гренланд ефективно резултираат со мешање на океанот блиску до ледената покривка, што предизвикува побрзо топење на ледената покривка покрај океанот. Ова, за жал, се надополнува на огромниот број докази што ја покажуваат чувствителноста на ледената покривка на Гренланд на климатските промени, па оттука и потребата за итна акција за намалување на емисиите на стакленички гасови – додава тој.

Претходните истражувања покажаа дека зголемувањето на температурата на воздухот и на океаните предизвикува топење на ледената покривка на Гренланд.
За истражувањето, објавено во „Нејчр џиосајнс“, истражувачите оцениле дека едното го интензивира другото преку таканаречено „топење на подморницата“.

Топење на подморницата се случува кога зголемените температури на воздухот ја топат површината на ледената покривка, генерирајќи истопена вода која се влева во океанот и создава турбуленции. Турбуленциите резултираат со поголема океанска топлина што ги топи рабовите на ледената покривка потопена во водата.

Тимот користел набљудувачки податоци и компјутерско моделирање за да го анализира ефектот на топол воздух и морска вода врз топењето на подморниците од 1979 до 2018 година и открил дека температурата на воздухот има речиси исто влијание како температурата на океаните врз „топењето на подморницата“.

Наодите сугерираат дека доколку атмосферата не се загреела од 1979 година, тоа значително би го намалило влијанието на топењето.

Извор: Daily Mail
Поддржете ја нашата работа: