Да, овие работи се случуваа во исто време! 15 неверојатни историски случајности

Волнести мамути и египетски пирамиди, Мачу Пикчу и Сикстинската капела; укинување на ропството и iPod … и 13 други работи за кои не би помислиле дека се случиле приближно во исто време.

 

1. Последното погубување на гилотина и „Војната на Ѕвездите“

Последното извршување на смртна казна со гилотина во Франција се случи по премиерата на првиот филм „Војна на Ѕвездите“ ретроактивно наречен Епизода IV: Нова надеж.

Усвоена од Луј XIV како хуман метод на погубување, гилотината остана во употреба речиси два века по неговото владеење, а последен пат дејствуваше  на 10 септември 1977 година, речиси четири месеци откако во кино салите се појави првиот филм „Војна на Ѕвездите“.

2. Универзитетот Оксфорд и империјата Ацтеки

Еден од најпознатите универзитети во светот, Англискиот универзитет во Оксфорд постои (во некоја форма) од 1096 година, но во 1231 година, официјално е прогласен за универзитет. Ацтечката империја, античка – како што често се нарекува – е основана околу 1430 година – речиси 200 години откако Оксфорд официјално стана универзитет.

3. Фашистичка Шпанија и Мајкрософт

Од октомври 1936 година до ноември 1975 година, со Шпанија владееше Франциско Франко, фашистички диктатор. Од друга страна, во мај 1975 година, Американците Бил Гејтс и Пол Ален го основаа Мајкрософт.

4. ‘Ѕвездена ноќ’ и Нинтендо

Веројатно нема да ставите видео игри од 19 век и масло на платно во исто време во историјата, но Винсент ван Гог го наслика своето ремек дело Ѕвездена ноќ во 1889 година, додека бил во психијатриска болница, истата година кога е основана Нинтендо.

5. Укинување на ропството и iPod

Стив Џобс го промени светот во 2001 година кога ја лансираше првата верзија на iPod. Со меморија од 1.000 до 2.000 песни и 10-часовна батерија.  Првата генерација на iPod сега се наоѓа во историските музеи.

Пет години подоцна, во исто време кога беше пуштен во продажба iPod од шестата генерација, ропството беше укинато во Мавританија, последната земја во светот каде сѐ уште беше легално.

6. Волнести мамути и египетски пирамиди

Пирамидите во Гиза остануваат една од најголемите мистерии во светот – како точно биле изградени без модерни машини?

Пирамидите биле изградени помеѓу 2550 и 2490 година п.н.е., додека праисториските волнени мамути сѐ уште шетале по земјата. Последното суштество од леденото доба почина во 1650 година п.н.е., околу 900 години откако биле завршени пирамидите.

7. Династијата Јуан и битката кај Креша

Ние имаме тенденција да го замислуваме развојот на оружјето линеарно, но историјата покажува дека тоа не е така. Најраниот познат бронзен пиштол, кој користел барут, бил создаден за време на династијата Јуан, околу 1332 година.

Нешто повеќе од десет години подоцна, битката на Французите и Англичаните кај Крес, која заврши во 1346 година, во која самострелот се користел како смртоносно оружје.

8. Падот на Римската Империја и откривањето на Америка

Источната Римска Империја (позната и како Византиска империја) паднала во 1453 година. Четириесет години подоцна, во 1492 година, Кристофер Колумбо стапнал на американска почва. Ова значи дека многу луѓе кои се сметале за Римјани (една од најстарите цивилизации во светот) слушнале за откривањето на новиот континент.

9. Комплетиран човечки геном и Сентинели

Во 2006 година, научниците кои работеа на Проектот за човечки геном го објавија Хромозомот 1: последниот и најголемиот дел од човечкиот генетски код. Оваа огромна вест за науката и технологијата дојде во исто време со веста дека изолирано племе Сентинел уби двајца индиски рибари кои се приближуваа кон нивниот остров.

10. Ана Франк и Мартин Лутер Кинг

Ана Франк и Мартин Лутер Кинг јуниор се херои и историски икони. Тие се гледаат со иста стравопочит и обожавање и и двајцата се родени во 1929 година.

11. Харвард и кралот Луј XIV, крал на сонцето.

Најстарата високообразовна институција во Америка, Универзитетот Харвард е основан во 1636 година и го добил името по својот прв добротвор, Џон Харвард.

Две години подоцна, во 1638 година, се роди Луј XIV, кој стана крал на само 4 години.

12. Мачу Пикчу и Систинската капела

Со датирање со помош на јаглерод, утврдено е дека изградбата на Мачу Пикчу била поставена приближно во 1450 година, само 23 години пред да започне изградбата на Систинската капела во 1473 година.

13. Махатма Ганди и Адолф Хитлер

Една икона на мирот, друга икона на терор и омраза, Махатма Ганди и Адолф Хитлер живееле во исто време. Во еден момент, Ганди дури и напишал писмо до Хитлер барајќи од него да ја преиспита војната.

14. Законите на Њутн и судењата на вештерки во Салем

Исак Њутн ја промени физиката засекогаш во 1686 година, кога ги објави своите три закони за динамиката. Пет години подоцна, судењето на вештерки започна во Салем. Чудно е како се случило нешто толку научно и нешто толку суеверно во исто време.

15. Леонардо да Винчи и царот Константин XI Палеолог Драгаш

Константин XI Драгаш бил последниот од источните римски императори. Тој почина во мај 1453 година, денот кога падна Константинопол, а славниот ренесансен уметник Леонардо да Винчи штотуку го прослави својот прв роденден (15 април 1452 година).

Поддржете ја нашата работа: