Еден од најневеројатните фосили – зачуван ембрион од диносаурус во јајце!

Истражувачот д-р Фион Вајсум Ма тврди дека тоа е „најдобро зачуваниот ембрион на диносаурус кој некогаш бил пронајден во историјата“.

Научниците објавија откритие за совршено сочуван ембрион на диносаурус кој се подготвувал да се изведе од јајце.

Ембрионот е откриен во Ганжу на југот на Кина, а истражувачите проценуваат дека е стар најмалку 66 милиони години, пренесува National Geographic.

Се верува дека е теропод диносаурус без заби или овирапторосаурус, а го нарекоа Бебе Џинглијанг.

Откритието, исто така, им овозможува на истражувачите подобро да ја разберат врската помеѓу диносаурусите и модерните птици. Фосилот покажува дека ембрионот бил во свиткана положба позната како „повлекување“, што е однесување што постои кај птиците непосредно пред да се изведат.

„Ова покажува дека таквото однесување кај современите птици потекнува од нивните предци диносауруси“, изјавил д-р Ма.

Овирапторосаурусите, што значи „гуштери што крадат јајца“, биле диносауруси со пердуви кои живееле во денешна Азија и Северна Америка за време на доцниот период Креда – пред 100 до 66 милиони години.

Професорот палеонтолог, Стив Брусат, кој исто така е дел од истражувачкиот тим, на Твитер напиша дека тоа е „еден од најневеројатните фосили на диносаурус“ што некогаш ги видел и оти ембрионот се наоѓал во фаза непосредно пред ведење.

Бебето Џинглијанг е долго 27 сантиметри, мерено од глава до опашка е долго околу 15 сантиметри, а веќе се наоѓа во историскиот музеј Џинглијанг во Кина.

Јајцето првпат било откриено во 2000 година, но се чувало 10 години.

Дури кога започнале градежните работи на музејот и кога биле сортирани старите фосили, истражувачите обрнале внимание на него и се посомневале дека внатре има ембрион.

Поддржете ја нашата работа: