ЕЕА: Екстремните временски услови за 40 години убија речиси 200 илјади луѓе

Екстремните временски услови во Европа убија речиси 195.000 луѓе и предизвикаа економски загуби од повеќе од 560 милијарди евра од 1980 година, објави денеска Европската агенција за животна средина.

„Речиси 195. 000 жртви се предизвикани од поплави, бури, топлотни и студени бранови, шумски пожари и лизгање на земјиштето“ помеѓу 1980 и 2021 година, наведува ЕЕА во својот извештај.

Од 560 милијарди евра загуби, само 170 милијарди, или 30 отсто, биле осигурени, соопшти ЕЕА, кога лансираше нов онлајн портал кој ги собира неодамнешните податоци за влијанието на екстремните временски услови.

„За да спречиме понатамошни загуби, треба итно да се префрлиме од реагирање на екстремни временски настани…кон проактивна подготовка за нив“, изјави експертот за ЕЕА, Александра Казмиерчак.

Според последните податоци, топлотните бранови се одговорни за  81 отсто од смртните случаи и 15 отсто од финансиските загуби.

Европа треба да преземе мерки за да го заштити своето стареење на населението, а постарите се особено чувствителни на екстремни горештини, соопшти ЕЕА.

„Повеќето национални политики за адаптација и здравствени стратегии ги препознаваат влијанијата на топлината врз кардиоваскуларните и респираторните системи.

Но, помалку од половина ги покриваат директните влијанија на топлината како дехидрација или топлотен удар“, се вели во извештајот.

Во летото 2022 година се забележани повеќе смртни случаи од вообичаено во Европа по повторените топлотни бранови, но смртните случаи во 2022 година не се вклучени во податоците објавени денеска.

Имаше 53.000 смртни случаи повеќе во јули 2022 година од месечниот просек во 2016-2019 година, што е за 16 отсто повеќе, иако не сите од тие смртни случаи директно се припишуваат на топлината, соопшти ЕЕА.

Шпанија регистрираше повеќе од 4. 600 смртни случаи поврзани со екстремните горештини во јуни, јули и август.

Според анализите за климата, за во иднина се предвидуваат подолги, поинтензивни и почести топлотни бранови.

Поддржете ја нашата работа: