За прв пат по 50 илјади години – Комета ќе биде видлива од Земјата!

Generated by IJG JPEG Library

НАСА објави дека блескавата зелена комета ќе биде видлива од Земјата за прв пат по 50.000 години. Небесното тело е составено од мраз и прашина и испушта зеленикава аура. Има пречник од околу еден километар.

Зелената комета е ледено небесно тело, официјално именувано C/2022 E3 (ZTF).

Ќе помине најблиску до Сонцето во четврток, а најблиску ќе се приближи до Земјата помеѓу 1 и 2 февруари. НАСА објави дека ќе биде видлив од северната хемисфера на утринското небо во текот на целиот јануари. На јужната хемисфера, кометата ќе биде видлива само на почетокот на февруари.

Набљудувачите на северната хемисфера без телескоп ќе ја видат кометата како „бледа, зеленикава дамка на небото“, додека оние со телескоп можат да ја видат опашката на кометата, соопшти Планетарното друштво.

Светло зелен сјај ќе биде видлив за набљудувачите на северната хемисфера на утринското небо додека кометата се движи кон северозапад во текот на јануари. Жителите кои живеат јужно од екваторот ќе можат да го видат во февруари, соопшти НАСА.

Тие не очекуваат повторување на „спектаклот“ во 2020 година предизвикан од кометата NEOWISE, која беше најсветлата комета видлива од северната хемисфера од 1997 година.

Сепак, тие истакнуваат дека ова е сепак „одлична можност лично да се поврзете со леден посетител од далечниот надворешен Сончев систем“, соопшти НАСА.

 

Поддржете ја нашата работа: