Изграден со повеќе од 25 илјади жртви: Панамски канал – еден од најсложените градежни проекти во историјата

Панамскиот канал, заедно со Суецкиот, е една од најважните поморски артерии.

Панамскиот канал е вештачки канал во најтесниот дел на Централна Америка, што го поврзува Атлантскиот океан (Карипско море) со Тихиот океан (Панамскиот залив).

По Суецкиот канал, тој е еден од најважните поморски артерии во светот. Околу една третина од товарниот сообраќај од Азија во Америка минува низ него.

Долг е 81,6 километри. Широк 91,5 метри во најтесната и 350 метри во најшироката точка. Длабочината на каналот е 13,7 м. Низ него во просек дневно минуваат по 40 бродови, а се плаќаат околу 60 евра по контејнер за испорака.

Изградбата, односно првиот обид за изградба, започна во 1881 година, но осум години подоцна работите престанаа поради банкрот. Во првите осум години, дури 22.000 луѓе го загубија животот додека се обидуваа да градат, пред сѐ поради недоволна подготовка за еден од најсложените градежни проекти во историјата.

По големите загуби, вклучувајќи 800.000 акционери кои загубија пари по колапсот на проектот, во 1904 година Американците го зедоа проектот во свои раце. Благодарение на подобрите здравствени услови за работниците, подобрените градежни решенија, канали и брани, Американците успеаја да го отворат Панамскиот канал на 15 август 1914 година – но не без дополнителни жртви. Бројот на убиени работници за време на американската изградба на каналот беше 5.600.

Без детални теренски студии и изработка на планот, работниците не можеа да се подготват за честите одрони, бидејќи каналот беше изграден на морско ниво без брани. Болестите (маларија и жолта треска) исто така беа голем проблем кај работниците кои работеа секој ден во вода.

Панамскиот канал претрпе неколку проширувања, од кои последното беше завршено во 2016 година. Проектот вреден 5,25 милијарди долари траеше девет години, така што дури и големите бродови како „Панамакс“ (максимална должина, ширина и длабочина што можат да се прилагодат на оригиналната инфраструктура) би можеле да поминат непречено.

Некои бродови сѐ уште се преголеми, но 96 проценти од контејнерските бродови што се моментално во служба можат да пловат по каналот.

Поддржете ја нашата работа: