Ковид-19 предизвикува повеќе компликации за време на бременоста отколку што мислевме

Како и сè друго во време на оваа пандемија, и знаењето што го имаме за тоа како КОВИД-19 влијае на бременоста е променето откако првпат дознавме за постоењето на вирусот на почетокот на 2020 година.

За жал, собирањето информации и истражувањата во оваа област се одвиваа побавно отколку што би сакале многу лекари, а новото истражување сега покажа дека ризиците од бременоста може да бидат поголеми отколку што мислевме.

„Сега знаеме дека ризиците за мајките и бебињата се поголеми отколку што претпоставувавме на почетокот на пандемијата и дека познатите здравствени мерки мора да вклучуваат бремени жени кога ќе бидат спроведени“, рече истражувачот на репродуктивната медицина на Универзитетот Оксфорд, Стивен Кенеди, еден од авторите на студијата.

„Информациите треба да им помогнат на семејствата затоа што сега постои јасна потреба да се направи сè за да се избегне инфекција. Случајот со нудење вакцини на сите бремени жени исто така се зголемува “.

Истражувачите следеле 2.130 бремени жени од 18 земји помеѓу март и октомври 2020 година, од кои 706 биле дијагностицирани со КОВИД-19, како дел од студијата наречена INTERCOVID.

Истражувањата покажаа дека бремените жени со САРС-КоВ-2 инфекција се изложени на поголем ризик од тешки инфекции, прием во единицата за интензивна нега, па дури и смрт. Бебињата исто така имале поголема веројатност да се родат пред време и да имаат други компликации.

Поддржете ја нашата работа: