Кој ја предаде АНА ФРАНК и зошто? Поранешен агент на ФБИ убеден дека ја решил мистеријата

Тоа било на 4 август 1944 година. Автомобил на Гестапо, германската полиција, застанува пред зградата на Принсенграхт 263, Амстердам. Таму 15-годишното еврејско девојче Ана Франк се крие од нацистите во тајно засолниште со нејзините родители, со сестра ѝ и семејството. Сите се уапсени и испратени, освен нивниот татко Ото, во логори. Ана, чиј дневник засекогаш ќе остане симбол на сеќавањето, почина во Берген-Белсен на почетокот на 45-та година.

Истражувачите со децении се обидуваа да одговорат на прашањето: од каде Гестапо знаеше дека семејството Франк е во таа зграда? Денес, канадската писателка Розмари Саливан, која заедно со поранешниот агент на ФБИ, Винс Панкоке, и група детективи, ја откопа една од најмрачните точки во апсењето на семејството Франк. Според истражителите, личноста која ја предал Ана Франк бил Арнолд ван ден Берг, холандски еврејски нотар кој работел во светот на уметноста.

За истражителите, сосема е јасно зошто Евреин предал друго еврејско семејство: луѓето им пријавиле на нацистите скриени луѓе во замена за пари или за други услуги. Поради оваа причина Арнолд ван ден Берг го открил тајното скривалиште на семејството Франк.

Истрагата на поранешниот агент на ФБИ, неговата група и писателката започнале во 2016 година. Поминаа шест години помеѓу сведочењето и другите документи за да се открие името на предавникот. И во минатото беа отворени истраги за да се најде одговорниот за предавството на семејството Франк, но сите паднаа во „вода“.

Ван ден Берг починал во 1950 година. Според истражувачите, човекот работел во светот на уметноста, па дури и управувал со продажбата на некои дела украдени од нацистите, вклучувајќи го и генералот Херман Геринг, претседателот на Рајхстагот. Всушност, затоа, еврејскиот нотар станал соработник на нацистите -од документите на истражителите произлегува дека ниту тој ниту неговото семејство никогаш не биле испратени во логорите на смртта.

Сепак, иако истражителите на ФБИ и писателката Розмари Саливан успеаја да дојдат до име, никој сè уште не може да ја потврди одговорноста на Ван ден Берг. За директорот на куќата на Ана Франк во Амстердам, Роналд Леополд, истражувањето „дава важни нови информации и фасцинантни хипотези кои заслужуваат понатамошно истражување“.

Поддржете ја нашата работа: