Мали роботи успешно излекуваа пневмонија од белите дробови кај глувци

Научниците успеаја да насочат голем број микроскопски роботи (микроботи) за да ги исчистат предизвикувачите на пневмонија во белите дробови на глувци, зголемувајќи ги надежите дека може да се развие сличен третман за лекување на опасната бактериска пневмонија кај луѓето.

Микроботите се направени од клетки на алги и покриени со слој од антибиотски наночестички. Алгите обезбедуваат движење низ белите дробови, што е клучно за третманот да биде насочен и ефективен.

Во експериментите, инфекциите кај глувците третирани со микроботови се исчистиле, додека глувците кои не беа лекувани умреле во рок од три дена.

Технологијата сè уште е во фаза на докажување на концептот, но првичните знаци се многу ветувачки.

„Врз основа на овие податоци гледаме дека микророботите потенцијално би можеле да ја подобрат пенетрацијата на антибиотиците за да ги убијат бактериските патогени и да спасат животи на повеќе пациенти“, вели Виктор Низет, лекар и професор по педијатрија на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего.

Истражувачите, исто така, утврдиле дека третманот со микробот бил поефикасен од интравенска инјекција на антибиотици – всушност, дозата на инјектирање морала да биде 3.000 пати поголема од онаа што е вградена во клетките на алгите за да се постигне истиот ефект кај глувците.

„Овие резултати покажуваат како насоченото доставување лекови во комбинација со активно движење од микроалгите ја подобрува терапевтската ефикасност“, вели Џозеф Ванг, наноинженер од Сан Диего.

Кај луѓето, пневмонијата предизвикана од бактеријата Pseudomonas aeruginosa, користена во оваа студија, се јавува откако пациентите ќе бидат ставени на механичка вентилација на интензивна нега. Инфекцијата често го продолжува престојот во болница и значително го зголемува ризикот од смрт.

Истражувачите се уверени дека нивниот нов метод може да се димензионира колку што е потребно и би било едноставно тој да се администрира во белите дробови на пациентите на респираторна поддршка (микроботите им биле ставени на глувците преку цевка во душникот).

Следно за тимот е повеќе истражување за тоа како микроботите комуницираат со имунолошкиот систем, потоа да ја зголемат работата и да ја подготват за тестирање кај поголеми животни, а потоа и кај луѓето.

Извор: Nature

Поддржете ја нашата работа: