Научниците успеаја да произведат дијаманти за само 150 минути

pixabay

Научниците смислиле нова техника за производство на синтетички дијаманти за само два и пол часа, процес кој вообичаено трае милијарди години во природата. Воден од научниците од Институтот за основни науки во Јужна Кореја, иновативниот пристап користи мешавина од течни метали за да создаде дијаманти при атмосферски притисок и умерени температури.

Традиционалните методи на синтеза на дијаманти вклучуваат високи притисоци и продолжено време, но оваа нова техника постигнува формирање на дијаманти за само 150 минути на околу 1025°C под стандардни атмосферски услови. Процесот вклучува растворање на јаглеродот во мешавина од течни метали, вклучувајќи галиум, железо, никел и силициум, кои делуваат како семиња за раст на дијамантите.

Откривме метод за одгледување дијаманти при атмосферски притисок и на умерена температура со помош на легура на течен метал, пишуваат авторите на студијата, објавена во списанието Nature.

Користејќи вакуумски систем направен по нарачка и прецизни механизми за загревање и ладење, атомите на јаглерод од метанот се прошируваат во стопениот метал, поттикнувајќи формирање на дијамантски кристали. Мали фрагменти од дијаманти се појавуваат за неколку минути, додека неколку часа изложеност резултира со континуиран филм со дијамант.

Иако концентрацијата на јаглерод се намалува на подлабоки нивоа, научниците предвидуваат подобрувања преку прилагодувања во производствениот процес.

Предлагаме дека едноставните модификации би можеле да овозможат дијамант да се одгледува на многу голема површина со користење на поголема површина или интерфејс, конфигурирање на грејните елементи за да се постигне многу поголема потенцијална површина на раст и дистрибуција на јаглерод во областа за раст на дијамантот на некои нови начини. забележуваат јужнокорејските научници.

Иако се потребни дополнителни истражувања и модификации, потенцијалното влијание на ова откритие е значајно. Доколку се оптимизира, техниката би можела да направи револуција во производството на синтетички дијаманти, кои се составен дел на различни индустрии, вклучително и електроника и квантно пресметување.

Општиот пристап на користење течни метали би можел да го забрза и подобри растот на дијамантите на различни површини, а можеби и да го олесни растот на дијамантите на мали честички од дијамантско семе, објаснуваат авторите на истражувањето.

Поддржете ја нашата работа: