На денешен ден пред 48 години започна ерата на „јаболкото“

pixabay

Денес, Apple е еден од најпознатите производители на паметни телефони, компјутери и многу други гаџети. Сепак, пред точно 48 години го лансираа својот прв компјутер на пазарот.

Apple Computer 1 (Apple-1) беше 8-битен компјутер само на матична плоча дизајниран од Steve Wozniak.

Една од главните иновации што ја донесе Apple-1 (односно, како што подоцна стана познат како Apple I), беше можноста за поврзување на компјутерот со кој било монитор, наместо скапи компјутерски терминали, што ги бараа другите компјутери.

Првиот прототип на овој компјутер беше претставен пред потенцијалните продавачи неколку месеци подоцна. Импресионирани од неговите можности, продавачите нарачале 50 примероци, што му овозможило на Стив Џобс да ги нарача потребните делови и да ги испорача првите примероци за само десет дена.

Apple I беше еден од првите компјутери што го користеше евтиниот микропроцесор MOS Technology 6502, кој им овозможуваше на корисниците да работат со основен BASIC компјутер дома.

Интересно е тоа што Возниак прво го понудил оригиналниот нацрт на компанијата Hewlett-Packard (HP), бидејќи во тоа време работел таму, но тие го одбиле дури пет пати.

Apple I официјално излезе во продажба во јули 1976 година по цена од 666,66 долари. Првиот уред што го направија беше дониран на компјутерскиот центар Liza Loop каде што се користеше за учење на средношколците по математика.

Apple I се продаваше нешто повеќе од една година, а беше „пензиониран“ од продажба кога Џобс и Возниак го претставија неговиот наследник – Apple II.

Иако во текот на таа година беа продадени околу двесте компјутери, само неколку преживеаја до денес. Се проценува дека моментално се знае каде се наоѓаат 60 – 80 примероци. Имено, кога почнале да го продаваат Apple II, Возниак и Џобс им понудиле на клиентите да го вратат Apple I и да добијат попуст при купувањето на Apple II. Откако ги собраа сите матични плочи на Apple I, решија да ги уништат.

И Џобс и Возниак истакнаа дека Apple не доделува сериски броеви на своите први компјутери. Некои матични плочи беа означени со рачно напишани броеви на грбот, други со налепници. Според последните податоци има 29 „сериски броеви“ на Apple I, од кои е потврдено дека на два од нив серискиот број го напишал и самиот Стив Џобс.

Со текот на годините, неколку копии од Apple I завршија на аукции. Највисока цена е постигната со продадена копија во октомври 2014 година, кога е продадена на аукција за 905 илјади американски долари.

Инаку, оригиналниот прототип на Apple I беше значително оштетен, но беше продаден и во 2022 година за нешто повеќе од 677 илјади долари.

Поддржете ја нашата работа: