Ново истражување во Чернобил дава зачудувачки резултати

pixabay

Се чини дека црвите коишто живеат во близина на најпознатата зона на нуклеарна катастрофа, во Чернобил, развиле нови моќи – имунитет на радијација, пишува The Independent.

Во новото истражување, научниците го посетија Чернобил за да ги истражат нематодите, ситни црви со едноставна генетска структура кои брзо се размножуваат.

Истражувачите собрале црви од примероци од почва, гнили плодови и други материјали и ги тестирале нивоата на локално зрачење.

Нивоата на радијација се движеле од ниски, што би можеле да се забележат во големите градови, до високи, пронајдени во вселената.

Научниците потоа ги однеле црвите на Универзитетот во Њујорк за да ги замрзнат и проучуваат.

д-р. Софија Тинтори, водечки автор на студијата, за Дејли Меил рекла:

– Чернобил беше трагедија од неразбирливи размери, но сѐ уште немаме добар увид во последиците од катастрофата врз локалното население. Дали ненадејната промена на животната средина избра видови, па дури и поединци од еден вид, кои се природно поотпорни на јонизирачко зрачење, се прашува таа.

Од катастрофата во 1986 година, животните продолжија да живеат во украинскиот регион и покрај постојаното зрачење по речиси 40 години.

Истражувачите претходно открија дека животните кои живеат во критичната зона на Чернобил се генетски различни од истиот вид пронајден на друго место.

Метју Рокман, професор по биологија на Универзитетот во Њујорк, додава:

– Овие црви живеат насекаде, и живеат брзо, па поминуваат низ десетици генерации на еволуција додека типичните ‘рбетници сè уште се на едно исто ниво.

Истражувачите откриле дека и покрај високите нивоа на радијација, геномите на црвите не биле оштетени.

Возбудливото откритие не значи дека Чернобил е безбеден, но сугерира дека црвите се издржливи животни кои можат да издржат екстремни услови, открива д-р Тинтори.

20 генетски различни црви биле тестирани за оштетување на ДНК за да се види дали имаат необична способност да го заштитат и поправаат својот генетски материјал.

Таа рече дека наодите сугерираат дека животните во Чернобил не биле нужно потолерантни или еволуирале, но дека наодите би можеле да доведат до подобро разбирање на природните варијации.

Поддржете ја нашата работа: