Откриле сад стар 800 години и необични семки во него; Ги посадиле и следувало огромно изненадување (ФОТО)

Група археолози во еден археолошки резерват во американската сојузна држава Висконсин, постигнале едно мало, но мошне интересно откритие. Ископале мал необичен глинен сад стар повеќе од 800 години.

Иако предметот, сам по себе е интересно откритие, она што било внатре му дало уште поголема вредност – семки од растителен вид кој одамна не постои на нашата планета.

Скоро после една деценија, семенскиот материјал е внимателно обработен и посаден во земјата. Иако речиси никој не очекувал поголем успех, од почвата се појавиле првите изданоци. Растението го дало и својот плод, а заради сличноста со денешната тиква, билката ја нарекле – голема стара тиква.

Прогласена е за вистински споменик во ботаниката бидејќи видот го одгледувале некои од првите племиња што ја населувале Америка.

Поддржете ја нашата работа: