Популацијата на животинските видови драстично намалена

pixabay

Светската организација за заштита на природата на Меѓународниот ден на биолошката разновидност предупредува на падот на биолошката разновидност во светот, но и на преземање конкретни мерки.

Според последниот извештај на WWF, за состојбата на планетата, популацијата на диви видови се намалила во просек за 69 отсто од 1970 година.

WWF потсетува дека пред половина година беше усвоена Глобалната рамка за биолошка разновидност Кунминг-Монтреал, која го обврза светот да го запре и поништи губењето на биолошката разновидност до 2030 година, заедно со предупредувачките податоци.

Според последниот извештај за состојбата на планетата на WWF, популацијата на дивите видови е намалена во просек за 69 отсто од 1970 година, додека пред нешто повеќе од десет години, Извештајот за состојбата на планетата на WWF покажа дека популацијата на видовите е намалена за околу 30 отсто во споредба со 1970 година .

Денеска е особено алармантно за популацијата на слатководните видови кои се намалени за 83 отсто во однос на 1970 година, се наведува во соопштението.

Соработникот на WWF Адрија за комуникации Александра Угарковиќ истакна дека сега, кога е постигнат глобален договор, потребна е итна акција.

„Не смееме да дозволиме повторување на ситуацијата со Парискиот договор за климата, кој со години чекаше да започне неговата имплементација. Науката е јасна, состојбата на природата е сериозно оштетена, а оние што одлучуваат мора да ја вклучат заштитата на природата како приоритет што е можно поскоро“, рече Угарковиќ.

WWF истакна дека биодиверзитетот е мрежа на животот на земјата.

Како што е наведено, 80 проценти од луѓето кои живеат во руралните области во земјите во развој се потпираат на традиционални хербални лекови за основни здравствени потреби.

Повеќе од 70 отсто од природните површини се претворени во обработливо земјиште.

На глобално ниво, 40 отсто од храната произведена на овие обработливи површини се фрла, што покажува дека мрежата на живот во таа област е уништена за ништо, наведува WWF.

„Губењето на биолошката разновидност е голема закана за сите нас – поединечно и на национално ниво. Особено треба да се укаже на бизнис секторот кој сноси најголем дел од вината и време е да се вклучиме во запирање на уништувањето на биолошката разновидност. Заедно со владите треба да обезбедат средства кои ќе обезбедат целосна имплементација на Глобалниот договор и живеење во хармонија со природата“, додаде Угарковиќ и изјави дека WWF нуди експертиза и алатки за да им помогне на корпорациите.

Извор: National Geographic

Поддржете ја нашата работа: