Првиот остров со вештачка интелигенција во светот доби дозвола за градба

pixabay

Белгискиот оператер со преносни системи Elia соопшти дека добил дозвол за градба на островот Princess Elisabeth, кој е првиот и единствен остров со вештачка интелигенција во светот.

Островот се состои од еднергетски центар оддалечен 45 км од брегот, кој ќе го поврзува белгискиот копнен електричен систем со новите електрани на ветар и со дополнителни интерконектори од Велика Британија и од Данска. Клучниот услов за развој е токму добивањето дозвола за градба, за која компанијата Elia аплицирала во јануари годинава.

Белгија е лидер на полето енергија од ветар на море и ја забрзува транзицијата со четирикратно зголемување на капацитетот во белгиското Северно Море, изградба на енергетски остров и нови интерконектори од земјите кои го опкружуваат Северното Море, велат од белгиската влада.

Додаваат дека новиот енергетски остров ќе стане офшор центар а енергија кој ќе обезбедува одржлива достапна енергија за Белгијците и за компаниите, како и дека ќе го претвори Северното Море во вистинска фабрика за зелена енергија.

Локацијата на која ќе се наоѓа островот со вештачка интелигенција е Висинген, а подготовките веќе почнаа предводени од белгиските компании DEME и Jan De Nul. Elia моментално го довршува дизајнот на островот, кој вклучува и природа, за да се заштитат морските и копнените животни. Овој предлог ќе биде доставен подоцна годинава. Дизајнот е развиен во соработка со надворешни експерти, за да се види кои елементи може да се сменат или да се додадат за да се зголеми биодиверзитетот на островот и околу него.

Извор: Interesting ingeneering

Поддржете ја нашата работа: