Протече предлог-одлука за која ќе се расправа на самитот за климата: Еве што се бара од државите

Обединетото Кралство, домаќин на самитот на ОН COP26 за климатски промени во Глазгов, денеска ја  објави нацрт-политичката одлука за која ќе се преговара на самитот во следните неколку дена, повикувајќи ги земјите да ги зајакнат своите национални климатски планови до крајот на 2022 година.

Првиот нацрт на „одлуката за COP“ бара од државите „да ги разгледаат и зајакнат целите за 2030 година во нивните национално определени придонеси, колку што е потребно за да се усогласат со одлуката за температурата од Парискиот договор до крајот на 2022 година“.

Нацртот, исто така, ги потсетува државите дека според Парискиот договор можат да дадат нови, поамбициозни климатски ветувања во секое време и ги повикува земјите за првпат постепено да ги укинат субвенциите за јаглен и фосилни горива.

Внимателно се следи што би можело да ги обврзе земјите да направат за да го премостат јазот помеѓу нивните сегашни климатски цели и поамбициозните активности кои научниците велат дека се потребни за да се спречат катастрофалните нивоа на затоплување.

Дипломати од речиси 200 земји претставени на COP26 ќе преговараат за финалниот текст што секој би бил подготвен да го потпише кога ќе заврши самитот овој викенд.

Посиромашните земји, чувствителни на климатските промени, побараа греењето да се ограничи на 1,5 степени Целзиусови – порастот на температурата, велат научниците, е блиску до катастрофа.

Притисокот за поредовни ревизии на климатските планови се смета за неопходен бидејќи тековните ветувања на земјите за 2030 година би предизвикале затоплување од 2,4 степени Целзиусови.

Нацртот, објавен од ОН непосредно пред 18 часот, ги поддржува земјите во развој да одговорат на нивните потреби за да се прилагодат на влијанијата на климатските промени.

Поддржете ја нашата работа: